Egy követ mozdított el a farmer, majd egy titkos bejáratra bukkant: amit bent talált az az évtized régészeti felfedezése volt!

2017. május 23., kedd




Egy letűnt kor elveszett ereklyéi kerülhettek felszínre... régebben épült, mint a Stonehenge, vagy a gízai nagy piramis!

Észak-Skóciában olyan zavarba ejtő régészeti lelőhelyre bukkant 1928-ban egy farmer, mely azóta az UNESCO világörökség részét képezi, és egy letűnt kor meggyőző mementójaként tetszeleg.

Az egész úgy kezdődött, hogy a tengerparttól nem messze lévő földön éppen egy farmer, tevékenykedett.

Már korábban, 1850 körül is látni lehetett a szóban forgó területen érdekes dolgokat. Az akkori erős szelek ugyanis úgy elmosták a partmenti homokot, hogy régi, több ezer éves épületek maradványai kerültek elő.

Ám ekkor még senki sem sejtette, hogy pontosan mi lehet a föld mélyén.

Erre ugyanis több évtizedet várni kellett – a teljes feltárást 1928 és 1930 közöttVere Gordon Childe végezte -, amikoris egy követ arrébb pakolva döbbenten tapasztalta, hogy egy titkos bejárat tárult elé, mely a föld alá vezet.

Amikor lemerészkedett, először nem is akart hinni a szemének. Amikor aztán felfogta, hogy mit is talált, azonnal értesítette a helyi kutatókat és régészeket.

Nem sokkal később kiderült, hogy egy sokezer éves elveszett, neolitikus korból való ősi várost temetett maga alá a föld ezen a területen, és ő ezt találta meg.

Hatalmas, 40 négyzetméteres házak romjai tárultak fel a mélyben. Némelyik házban található helyiség szinte ugyanúgy maradt fenn, ahogyan annak idején úgy hagyták egykori lakói.

Döbbenetes részletességű volt a város. Soha azelőtt nem találtak ilyen jó állapotban megmaradt neolitikus települést.

Később kiderült, hogy a falu feltehetően Skara Brae. A falu régebben épült, mint a Stonehenge, vagy a Gízai nagy piramis. A települést a Skót Pompeii néven is szokták emlegetni, mivel rendkívül jó állapotban maradt az utókorra.

Vere Gordon Childe egyébként az Edinburghi Egyetem professzora volt.

A házak száma alapján Skara Brae lakóinak száma nem haladta meg az ötven főt, mégis ez az egyik legjelentősebb, a korból származó település.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen történelem elveszett civilizációk


Megtekintések száma: 129058





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet