Egy létező gyógyszerekkel kezelték eredményesen a koronavírust - számoltak be róla a tudósok

2020. március 20., péntek




Egy még nem publikált tanulmány szerint a Marseille-i University Hospital Institute Méditerranée Infection orvosai egy klinikai teszt keretében sikeresen vetettek be két már létező, könnyen elérhető gyógyszert a SARS-CoV-2 néven ismert koronavírus ellen.

A vizsgálatok még jelenleg is folynak, de mivel az orvoscsapatnak sikerült átütő eredményeket elérnie, és tekintettel a járvány kritikus helyzetére, az intézet munkatársai előzetesen hírt adtak a kutatásaikról. (Illetve azóta a lenti videó is kikerült a netre, ahol a tanulmányt vezető professzor beszél az eredményekről.)

A szóban forgó hatóanyagok a klorokin és az azitromicin. Ezek hatását nem szabályozott és nem véletlenszerű klinikai vizsgálattal tesztelték kifejezetten a koronavírusos betegek egy csoportján. 

(Ezek a hatóanyagok egyébkén Magyarországon is elérhetőek bizonyos gyógyszerekben.) 

A kísérletbe olyan, kórházban ápolt COVID-19 betegeket vontak be, akik esetén két feltétel teljesült: idősebbek voltak tizenkét évnél, és kórházi felvételükkor kimutatták és dokumentálták a SARS-CoV-2 jelenlétét a szervezetükben.

A COVID-19-cel kezelt betegeket a tesztek keretében egykarú protokollal (vagyis a kezelésnek nincsenek leágazási pontjai) kezelték kora márciustól március 16-ig. A betegek napi 600 mg klorokint kaptak, és naponta vizsgálták a vírusok jelenlétét az orrgarat váladékukban kórházi környezetben.

A klinikai állapottól függően a kezelést azitromicinnel is kiegészítették.

A kontrollcsoportban olyan betegek voltak, aki vagy nem kaptak kezelést, vagy visszautasították azt. 

A végpont a kezelés megkezdése utáni hatodik nap volt.

A vírus hat betegnél nem okozott tüneteket, huszonkettőnél felsőlégúti- és nyolc betegnél alsólégúti fertőzés formájában jelent meg. 

A vizsgálat során húsz beteget kezeltek, és esetükben a kezelés megkezdése utáni hatodik napon szignifikánsan kevesebb vírust mutattak ki, mint a kontrollcsoport tagjainál, és jóval kevesebb vírust, mint amennyiről a kezeletlen betegek esetén ír a szakirodalom.

Amennyiben a klorokin kezelést azitromicinnel kombinálták, az jelentősen hatékonyabb volt a vírusok kiirtásában.

A kutatók szerint ezek az eredmények azért is fontosak, mert ahogy azt korábbi tanulmányban kimutatták a kínai COVID-19 betegeknél, a vírus a betegek szervezetében húsz, de akár harminchét napig is jelen lehetett.

Ezzel szemben a klorokin-kezelés után a SARS-CoV-2 eltűnt az orrgaratból vett mintákból három-hat nap alatt a legtöbb páciens esetén. Az előzetes vizsgálatok pedig arra utalnak, hogy az azitromicinnel megerősítve ez a kezelés még hatásosabb.

OSZD MEG másokkal isE!

Forrás: Raketa.hu


Megtekintések száma: 6047





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet