Egy madárral jutottak közelebb a repülés fizikájának megfejtéséhez

2016. december 6., kedd




A kutatók a repülés fizikájának megértését, és egyre jobb megismerését várták a lézerszemüveggel felszerelt madár reptetésétől.

A tudomány világában ma a repülés már nem egy olyan dolog, amit nem ismerünk, hisz ma már hatalmas vasmadarakkal vagyunk képesek egyszerre több száz embert elreptetni egyik kontinensről a másikra.

A repülés jobb megértése a cél

Azt viszont még mindig nem tudják a kutatók, hogy hogyan is épül fel a repülés művészete egyes élőlényeknél, pedig ezekkel a finomhangolt műveletekkel közelebb lehetne jutni a még profibban manőverezhető, turbulenciában is jól irányítható repülő szerkezetekhez.

A madarak szárnycsapása nyomán kavargó örvények jelennek meg az áramló levegőben. A lassan repülő madarak esetében azonban ezek az örvények nem várt módon rövid életűek.

Erről a Stanford Egyetem kutatói számoltak be a Bioinspiration and Biomimetics folyóiratban. Az eredmények hozzájárulhatnak az állati repülés jobb megértéséhez, és fontosak lehetnek a repülő robotok tervezésében.

Lézeres kutatás és mérés

A kutatók a kísérletekben egy kisebb papagájfajt, és egy verébfajt teszteltek le, méghozzá úgy, hogy lézeres szemüveget szereltek rájuk.

Az Obi nevű madarának egy lézerfényen kellett a tesztek során többször átrepülnie, így olyan adatokkal szolgálva a tudósoknak, mellyel közelebb juthatnak a repülés közben történt fizikai számítások kiértékeléséhez.

A repülést egy nagysebességű szuperérzékeny kamerával figyelték meg, mely képes volt érzékelni a madár keltette különleges légáramlatokat. Ahhoz, hogy ez lehetővé váljon, finom ködpermetet juttattak a levegőbe, és azt kétdimenziós lapként elterített lézerrel világították meg.

A jövőben nagy haszna lehet

A madár által keltett áramlás sokkal turbulensebb, és robbanásszerűen vált szét. A csapkodó szárny keltette felhajtóerő számításának három standard módszerével összevetve kiderült, hogy ezek az előrejelzések nem felelnek meg a valóságnak.

Ennek oka lehet a nem várt légáramlás.

A jövőben azért lehet fontos a felfedezés és ezek a kutatások, mert olyan gépeket és szerkezeteket készíthetünk a fizikai tudás felhasználásával, melyek erős turbulenciában, viharos körülmények között sem fognak tudni lezuhanni, és ellen fognak tudni állni a nagyobb széllökéseknek, légáramlatoknak is.

tudomány érdekes fizika érdekesség


Megtekintések száma: 53359





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet