Egy mágikus mese (kiterjesztett valósággal) – Marco Tempest - VIDEÓ

2019. január 24., csütörtök
Le fog esni az állad, mire az előadás végére érsz...

Marco Tempest egy gyönyörű történetet mesél arról, hogy mi a bűvészet, hogyan szórakoztat minket és miképp világít rá az emberségünkre 

— mindezt miközben rendkívüli illúziókat mutat be a kezeivel és egy kiterjesztett valóság készülékkel.

Marco Tempest: Amit ma be akarok mutatni, az egyfajta kísérlet. Ma van az első fellépésem ezzel. Ez egy kiterjesztett valóság bemutató. És a vetített képanyag nincs előre felvéve. Élőben megy, és valós időben reagál rám. Úgy szeretek gondolni rá mint egy fajta technológiai bűvészetre. Tehát remélem, hogy sikerülni fog. És tartsák a szemüket a nagy képernyőn.

A kiterjesztett valóság a valós világ egybeolvasztását jelenti a számítógép által generált képanyaggal. Tökéletes közegnek tűnik a varázslat megvizsgálására és annak kutatására, hogy ebben a technológiai korban miért van továbbra is ez a mágikus érzékünk a csodákra. A bűvészet csalás, de élvezzük a csalást. Ahhoz, hogy a közönség élvezze a csalást, először is be kell szüntesse a hitetlenségét. Samuel Taylor Coleridge költő volt, aki elsőként javasolta ezt a fogékony állapotot.

Samuel Taylor Coleridge: Írásaimban próbálom az igazság látszatát átadni, hogy a képzelet ezen árnyai alatt a hitetlenség akaratos felfüggesztését érjem el, amelyik egy pillanatra a költői hitet jelenti.

MT: Ez a hit a képzeltben alapvető bármilyen színházi élményhez. Nélküle a forgatókönyv csak szavak halmaza. A kiterjesztett valóság csak a legújabb technológia. 

És a bűvészmutatvány csak egy művészies bizonyítása a kézügyességnek. Mindannyian nagyon jók vagyunk a hitetlenségünk felfüggesztésében. 

Minden nap gyakoroljuk: regényolvasás közben, tévénézés közben vagy a moziban. Szándékosan lépünk be elképzelt világokba ahol szurkolunk a hőseinknek, és siratjuk a soha nem volt barátainkat. Enélkül a képesség nélkül nincs bűvészet.

„Ez a honlap (www.ted.com) közszolgálatot végez azért, hogy hasznos gondolatokat népszerűsítsen. Bárkit örömmel lát, aki önkéntesen bekapcsolódik ebbe a tevékenységébe.

Arra ösztönözzük Önt, hogy annyi TED Talks-ot (TED beszédet) tekintsen meg ingyenesen, amennyit csak kíván, valamint hogy ossza meg másokkal azt, amiről tudomást szerzett akár online, akár offline.”

A magyar feliratért külön köszönet illeti a fordítókat, akiknek az áldozatos munkája nélkül ezt nem olvashatnánk.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdekesség virtuális valóság


Megtekintések száma: 24841

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet