Egy magyar csillagász készítette el az év csillagászati videó felvételét a napról!

2016. december 24., szombat




Az analemma-görbének nevezett jelenségről igen ritkán készítenek látványos felvételeket, most azonban egy videó kapunk, ráadásul egy magyar csillagásztól!

Bajmóczy György egy igazán kitartó csillagász. Ha valaki csillagásznak készül, annak végtelen türelemmel kell rendelkeznie, de álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ennyire sok idő, és energia is be van fektetve ebbe a szakmába.

Ez nem csak azért van így, mert sok csillagászati jelenséget, és kutatást évekig folytatnak, mire egyáltalán valamiféle eredményt közzé tudnak tenni, hanem mert olykor zsákutcákba kerülnek, és mindent elölről kell kezdeni.

Csillagásznak lenni tehát nem csak türelemjáték, de meglehetősen idegőrlő feladat, is.

A magyar csillagász alaposan bizonyította most rátermettségét, mert egy olyan jelenségről készített videót, amihez aztán tényleg rengeteg türelem kellett.

De miről is van szó, és miért ennyire zseniális ez az analemma-görbét ábrázoló videó?

Kezdjük talán azzal, hogy a Föld ferde tengelyen kering a Nap körül, ha valaki hosszú időn át minden nap ugyanonnan készít felvételt a Napról akkor egy 8-as alakot kapunk. Méghozzá elnyújtva, mert télen gyorsabban mozog a bolygónk a Nap körül, így a 8-as alsó része hosszabb.

Ez az úgynevezett analemma-görbe, melyet a maga valójában megjeleníteni egy videón igazi mérhetetlen türelemről tesz tanúbizonyságot.

A videó ráadásul még abban is egyedülálló, mert azt is megmutatja, hogy az idő múlásával milyen ívben látható a Nap a Földről.

tudomány érdekes magyarsag csillagászat magyar érdekesséf


Megtekintések száma: 19406





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet