Egy magyar építész zseniális találmánya oldhatja meg a szmogos városok levegőjének tisztítását

2023. július 8., szombat




Egy különleges, oxigéntermelő algapavilon mentheti meg a jövő városlakóit a biztos fulladástól.

Egyre rosszabb a helyzet

A világon mindenhol egyre nagyobb gondot jelent a égszennyezés. A problémát egyre komolyabban kezdi venni mindenki, mivel a káros hatásait a legtöbb ember már saját magán is érzékeli.

Az utóbbi évben például rengeteg nagyobb városban rendeltek ez szmogriadót. A szmog ugyanis rátelepedett ezekre a városokra, és a megálló légáramlás nyomán a fullasztó "levegő" a városlakókra telepedett.

Annak idején a nagy londoni szmog rengeteg embert ölt meg. Nagy szerencsénkre napjainkban már nem történnek ilyen borzalmas katasztrófák, de elméletben még ma is lehetséges, hogy egy nap a városokra telepedő szmog több száz áldozatot szedjen.

A WHO legújabb felmérése pedig valósággal sokkoló. Az adatok és statisztikák szerint ugyanis a Föld lakosságának 92%-a él olyan helyen, ahol levegő szennyezett, vagy erősen szennyezett.

Ez pedig beláthatatlan egészségügyi kockázatokkal járhat majd a jövőben.

Magyar kutató találmánya lehet a megoldás

Jelenleg rengetegen azon dolgoznak, hogy valamiféle megoldást találjanak ki az egyre szorultabb helyzetre, mielőtt elérnénk azt a pontot, amikor a nagyvárosok betondzsungelében már szó szerint csak fuldokolni fognak a lakók.

Az egyik legjobbnak tűnő, egyben legpraktikusabb találmány ennek a helyzetnek a feloldására Miklósi Ádám zseniális elgondolása.

A légszennyezés legalább olyan súlyos egészségügyi-környezeti probléma, mint a globális felmelegedés. Az emberi civilizáció által kibocsátott szén-dioxid közömbösítésében az óceánok és az erdők tudnának segíteni, a fák mennyisége azonban folyamatosan csökken az erdőirtás következtében.

Ebben a különleges folyamatban a tervező szerint algák lehetnének a segítségünkre. Az algák ugyanis a növényekhez hasonlóan fotoszintetizálnak, azaz ezzel oxigént termelnek, a szén-dioxidot pedig kivonják a légkörből.

Ezzel végső soron elkezdik szépen lassan tisztítani a környezetükben jelenlévő levegőt, és egy sokkal tisztább, jobb minőségű levegőt kaphatunk.

Algapavilonok lehetnek a jövő légtisztítói

A magyar építész találmánya még több verseny győztese is lett, többek között a Biodesign versenyé, "Gyógyító helyek" kategóriában.

Ezekben a különleges, hordozható pavilonokban algákból álló szökőkutak lennének, melyek megállás nélkül tudnának oxigént termelni. Akárhová el lehetne őket helyezni, tucatjával, vagy parkok környékén százasával.

Nem kerülnének sok összegbe, és könnyen kivitelezhető lenne, ezért rengeteg nagyobb cég kapta fel a fejét a találmányra, és meg szeretnék rendelni az ötletet több nagyobb városba.

Jelenleg ez az egyetlen olyan befutó, melynek komoly esély elehet arra, hogy az egész világon elterjedve ténylegesen megmenthesse az egyre fuldokló városlakókat a rájuk telepedő súlyos szmogtól.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika zöldenergia


Megtekintések száma: 119277





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet