Egy magyar találmány hosszabb életű utakat, kevesebb szennyezést, és balesetet ígér

2016. december 13., kedd




Egy újfajta útburkolat, melyet a MOL fejlesztett ki, növelné az autók tapadását, csökkentené a menetzajt, és forradalmasíthatná az magyar közutakat.

Egy magyar találmány lehet az útépítés jövője- számolt be nemrég több nagyobb hírportál. A hír valóban igaz. Egy olyan útburkolatot fejlesztettek ugyanis ki, mely egyszeriben sok előnnyel járna, és még zöldebbé és tenné hazánkat.

Az új technológiának szinte csak előnye van, hátránya nem igazán.

A MOL és a Pannon Egyetem által jegyzett kémiailag stabilizált gumibitumen az év innovatív terméke díjat is elnyerte. Ha minden jól alakul, a jövőben az egész országot a belőle készült utak fogják borítani.

Sokkal tovább tartó utak, kevesebb szennyezés

A gumibitumen azért különleges, mert az eredeti bitumenrecepten csak annyit változtat, hogy a teljes összetevők 15 százalékát amúgy hulladékként kezelt gumiabroncsból visszanyert gumiőrleménnyel váltja ki.

Nagyon egyszerű képlet, mégsem jutott eddig senkinek eszébe, pedig rengeteg jó tulajdonsága van. Sőt, szinte csak az van, és egyesek már most arról beszélnek, hogy forradalmasíthatja Magyarország teljes úthálózatát.

Itt nem csak arról van szó, hogy akár Magyarország teljes évi gumihulladékát hasznosítani lehetne, és addig sem mérgezné a környezetet, bár ez is egy jelentős szempont, ha a zöldek felől közelítjük meg a dolgot.

A nagy előnye ennek a fajta útburkolatnak az, hogy az utak élettartama megugrana, méghozzá igen jelentősen. Jelenleg átlagban 10 évente újítanak meg jelentősebb mértékben egy utat, ez az új technológia használatával 35 évig kúszhatna fel.

Kevesebb baleset, jobb tapadás

Mivel nagyobb tapadást is biztosít, sokan vetítik előre, hogy a balesetek száma is jelentősen csökkenhetne, egyes becslések szerint akár 15-20%-kal kevesebb baleset lenne az azt követő években, hogy beindulna a projekt, és minden utat ilyen úttá alakítanának.

A gumibitumen út az általános utak négy fő ellenségének, a nyomvályúsodásnak, a fáradásnak, repedezésnek és kátyúsodásnak is jobban ellenáll.

A szabadalmazott technika olyannyira jó, hogy még olcsóbb, költséghatékonyabb is, mint az Amerikában használt, ehhez kísértetiesen hasonló, de nem megegyező eljárás.

A gumibitumennek óriási jelentősége lenen az egyre romló magyar közúthálózat forradalmasításában, hiszen gyakorlatilag ugyanazon az áron – csak egy csekély, 15%-os árkülönbség van, ami a hosszabb út élettartammal megtérül – sokkal hosszabb élettartamú utakat kaphatnánk.

Hogy a jövőben mikor jelennek meg a gumibitumen utak széles körben, azt még nem tudni, de a magyarországi országutak, és közutak jelentős részének lenne megváltás, ha bevezetnék.

tudomány technológia technika magyarország zöldenergia


Megtekintések száma: 61752





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet