Egy marsi kürtőből eredhet az élet!

2016. november 12., szombat
Egy marsi kürtőből eredhet minden élet. Legalábbis erre a következtetésre jutottak most a tudósok az egyik Marson található kürtő vizsgálatakor.

Úgy néz ki, megvan, honnan eredhet a Marson kialakuló élet. Legalábbis a csillagászati és űrkutatási szakemberek biztosak benne, hogy a nemrég megtalált marsi kürtő nagyon is valószínű, hogy egyfajta élet bölcsőjeként funkcionált.

A különös kürtőt már 2009-ben felfedezték, akkor azonban még nem vizsgálták meg alaposan. A kürtő egyébként a Mars Hellas-medencéjében terül el.

A Texasi Egyetem szakembere, Joseph Levy szerint ez a 4100 méter mély formáció különösen jelentős, mivel egykor az élethez szükséges minden feltétel egyszerre lehetett jelen benne.

A kürtő kialakulására is megtalálták a magyarázatot. Valószínű, hogy a gleccser alatt egy vulkán alakult ki, mely kellemes meleget eredményezett egyes helyeken, mint a kürtő belső szegleteiben.

Így nem csak meleg volt, de folyékony ásványi anyagok, és víz is volt a kürtő belsejében.Levy és társai eleinte csak találgatták, hogyan keletkezett a koncentrikus körökben a közepe felé mélyülő kürtő. A lehetséges magyarázatok közül kettő kiemelkedett: vulkánra vagy meteorra gyanakodtak.

Ahhoz, hogy kiderítsék a kérdést, a tudósok a felvételeket kezdték el még jobban szemügyre venni.

A Mars Reconnaissance Orbiter felvételeit egymásra illesztve szintvonalazható, térbeli képet kaptak a tölcsérről, melynek formája a földi kalderákra emlékeztet.

Ezeket kirobbanó, majd magukba roskadó vulkánok hozzák létre.

Így hamar kizárták a meteorit elméletet, mivel rengeteg kőzetanyagnak kellene lennie a kürtőben, vagy a kürtő közetlen közelében is.

Az elméletek úgy sejtik, hogy a vulkán fokozatosan melegítette át a gleccsert, ami beomlott, hordalékát körkörös rétegekben helyezve le.

Joseph Levy úgy véli, a kürtő tökéletes célpont lehet az élet után kutató Mars-járóknak. A Texasi Egyetemen egy másik képződményt is tanulmányoztak a Galaxias Fossae mélyföldön. Erről viszont kiderült, hogy valószínűleg kozmikus becsapódás során keletkezett.

A Marson tehát feltételezhetően ez a kürtő lehetett az élet bölcsője, ahol ténylegesen kialakulhatott annak idején az élet.

A Mars kutató szakemberek ugyanis úgy sejtik, hogy a Marson a régmúltban egészen biztosan volt élet.

Igaz ehhez még nem találtak elég komoly bizonyítékot, így se fosszíliákat, se csontokat, ezért nem tudni pontosan milyen szintű élet alakulhatott ki a bolygón, de egyesek szerint nem kizárt, hogy a bolygó üledéke tele lehet rég elhunyt állatok maradványaival.

tudomány mars élet a marson masrkutatás


Megtekintések száma: 25020

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet