​Egy másik bolygóról jöttek, állítják a falu lakói: csupán 90 éve fedezték fel a dogonokat

2023. március 11., szombat




Az Afrika északi részén fekvő Mali területén, Bandiagara fennsíkján él a dogon törzs, akiknek eredete és rejtélyes asztronómiai tudása jelenleg is kutatások alapját képezik.

A dogon törzs tagjai teljes harmóniában élnek, nyitottak egymás iránt. Számukra ismeretlen a gyilkosság és az öngyilkosság gondolata, még az önzőség és a hiúság is csak elvétve fordulnak elő náluk. 

De nem az összetartó törzsi erő miatt nyert ismertséget a 13. századi nép, csillagászati tudásukra figyeltek fel a tudományos berkekben is.

A Szíriusz csillagrendszert, a Szíriusz B-nek ismert objektumot a törzs tagjai feltehetően már évszázadok óta ismerik, csak po tolonak nevezték el. Ez az égitest csak és kizárólag teleszkóp segítségével látható, Nyugaton 1950-ben fedezték fel. Jelenleg is találgatások tárgya, honnan tudott róla a dogon törzs.

Mitológiájuk szerint olyannyira nehéz maga a csillag, hogy el sem lehet mozdítani, és valóban: a Földnél sokkal sűrűbb anyagból jött létre, több milliószoros gravitációs erő uralkodik rajta, mint a bolygónkon. Ha bárki ember eljutna oda valaha is, nem élné túl a landolást a nagy nyomás miatt.Hírnevüket egy antropológusnak, Marcel Griaulenek köszönhetik, aki 1931-ben kezdte tanulmányozni a nép szokásait. Az évtizedek alatt interjút készített a helyi sámánnal, Ogotemmêlivel, amit könyv formájában publikált is, és kiderült, milyen nagy tudása van az elszeparáltan élő törzsnek a kozmoszról.

Egyesek kételkednek benne

Egyesek úgy tartják, hogy nincs semmiféle misztikum ebben, Marcel Griaule kérdéseivel befolyásolta a válaszokat. Illetve még korábban jezsuita szerzetesek is jártak a térségben, akiktől szintén tájékozódhattak, néhány szakember az egyiptomiaktól származtatja a nép tudását. A furcsaság abban rejlik, hogy még a Jupiter négy holdját, a Szaturnusz gyűrűjét is ismerték, melyről régi barlangrajzaik árulkodtak. Mindkét álláspont erős érvrendszereket sorakoztat fel, nehéz eldönteni, kinek lehet igaza.

A helyi folklór szerint háromezer évvel ezelőtt a törzshöz érkeztek felsőbbrendű, kétéltű lények, akik különleges tudást adtak át nekik. 12 világot különböztettek meg, mindegyik világ egy-egy folyamatot jelképezett. A legelső világnak része a Föld is, egyedül csak itt van élet. Ezenkívül szimbólumokat osztottak meg velük, és egy ősrégi történeteket, melyek a Szíriusz B-ről regélnek, az életet adó bolygóról. Úgy tartják, hajdanán ez volt a Nap, minden élet középpontja. Innen származik istenük, Amma, egyesek még magát a nép eredetét is ehhez az égitesthez kötik.A Szigui szertartásukban játsszák el ötvenévente a Szíriusz-rendszer teljes körforgását, ekkor három hónapra a törzs férfi tagjai elvonulnak, és ismeretlen nyelven beszélgetnek. Asztronómusok szerint meglepő pontossággal imitálják a bolygók mozgását.

vente kisebb ceremóniát is tartanak, búgattyú segítségével keltik a számukra szent csillag pulzáló hangját. Maszkokat vesznek fel a rituálé alatt, és a környékbeli hegyek tetején zajlik a szertartás. 

A szertartásokon csak és kizárólag törzstagok vehetnek részt, de ahogy híre ment a különleges, rituáléknak, már turistáknak is tartanak külön bemutatókat.Egészen furcsa, mit tartanak szépnek a perui falu lakói: macskabajuszt hordanak a nők, hogy vonzók legyenekA perui matses törzs női egy külső szemlélődő számára rendkívül furcsák lehetnek, mert olyan díszt viselnek, amilyet máshol nem látni: az asszonyok macskabajuszhoz hasonló pálcikákat hordanak az arcukon.


Megtekintések száma: 152900





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet