Egy miniatűr fekete lyuk ellátná a Föld energia szükségleteit

2016. február 4., csütörtök




Stephen Hawking szerint elég lehet egyetlen miniatűr fekete lyukat előállítanunk, mert az képes lehetne azt egész bolygó elektromos energiaszükségletét fedezni.

[dropcap]A[/dropcap] fekete lyukakról régóta tudni lehet, hogy nagyon veszélyesek. A közelükbe érve ugyanis elvész a tér, és az idő, de még a fényt is elnyelik, innen is ered a nevük.

Azonban sokakban felmerült már az az ötlet, hogy a fekete lyukakat lehetne hasznos, jó dolgokra is használni, és energiát lehetne kinyerni belőlük.

miniatur-vilagok

Stephen Hawking ezt az elvet vetette fel egyik konferenciáján. Szerinte egy hegy méretű fekete lyukból annyi röntgensugárzás és gamma sugárzás árad, mely eléri a 10 millió megawattot is. Ez pedig fedezné a világ egy energia ellátását is.

Azonban nem lenne könnyű egy ilyen mesterségesen gerjesztett fekete lyukat létrehozni. A létrehozása pillanatától kezdve kordában kellene tartani, ugyanis tovább kezdene nőni, majd besüllyedne a Föld középpontjába. Ezután lényegében felfalná az egész bolygót.

fekete-lyuk

Még nem találtak olyan anyagot vagy molekulát, mely képes lenne stabilizálni egy fekete lyukat. Noha a nagy részecske ütköztetőkben már állítólag többször észleltek rövid életű - néhány milliszekundumos élettartamú - atomnyi méretű fekete lyukakat, ezek nem voltak képesek tovább élni, és szinte születésük pillanatában elhaltak.

tudomány fizika csillagászat


Megtekintések száma: 5363





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet