Egy nyomatlanul eltűnő ír falu rejtélye: mintha csak kámforrá váltak volna a lakók!

2018. augusztus 29., szerda




1838-ban egy ír falu tűnt fel minden nyom nélkül. A kámforrá vált lakosság, és a falu közösségének hátborzongató rejtélye még ma is megfejtetlen.

Tagadhatatlan, hogy Írország a világ legszebb helyei közé tartozik. Kellően hűvös a klíma, nincs túl meleg, és túl hideg sem, és gyönyörű, vadregényes tájaival rögtön rabul ejti az embert.

Írország nem csak a mesés tájairól, vagy misztikus boszorkány legendáiról ismert, hanem arról is, hogy létezett az 1830-as években egy falu, melynek közössége nyom nélkül eltűnt a vidékről.

Mintha csak kámforrá váltak volna. Keem Bay egy virágzó, nagyhírű falu volt, akinek a közössége mindig vidám volt. Szerették az idegeneket, és rengeteg arra járó utazó számolt be a helyiek vendégszeretetéről.

A falu az Achill-sziget partján volt megtalálható, a helyiek nagy része a tengerből élt, halászatból tartotta el a családját. A vidéken járó kalandorok mind tudtak róla, hogy itt van ez a remek falu, ezzel az emberszerető közösséggel, ahová érdemes betérni.

Csodálatosan szép zöld füves legelők, mesés tengerpart, és kristálytiszta levegő. Egyes utazók között úgy emlegették, mint magát a paradicsomot.

A szigeten legalább 40 házikó volt felépítve, és a korhoz, valamint a lehetőségeikhez képest fejlett infrastruktúrával rendelkezett a falu.

1838 után azonban valami történt.

A falu már nem volt az, ami korábban volt. Hanyatlásnak indult, majd a helyi közösség is eltűnt. Mára a közel 40 épületből, mely egykor a virágzó falu képet alkotta, semmi nem maradt, csak sárba temetett alapzatok.

A falu olyan hirtelenséggel vált elhagyatottá, hogy voltak utazók, akik még abban a reményben fordultak erre, hogy megpihenhetnek itt, azonban mikor a falu hűlt helyével szembesültek, teljesen ledöbbentek.

A későbbi vizsgálatok annyit kiderítettek, hogy olyan nyomokat viselnek magukon az egyes épületek maradványai, mintha azokat nagy hirtelenséggel, szándékosan rombolták volna le.

De miért tettek volna ilyet a helyiek? Az a közösség, mely csak profitálhatott a faluból, ahol virágzó helyi társadalom kezdett kibontakozni.

Felmerült egy olyan teória is, miszerint talán valami külső erő, egy másik, kívülről érkező támadás érhette a Keem Bay lakóit, akik kénytelenek voltak elmenekülni otthonukból, amit ez a rejtélyes csoport porig rombolt.

Azonban ez sem ad magyarázatot arra, hová tűnt mindenki a faluból, ugyanis ne találtak tömegével emberi maradványokat.

Mások szerint az akkoriban Írország több vidékén is tomboló éhínség végzett a falu lakóival, ez azonban szintén nem magyarázza meg, hogy a falu miért lett teljesen lerombolva.

2017-ben és 2018-ban újabb ásatásokat terveznek a falu néhai helyszínén, hogy kiderítsék a pontos okokat, és rájöjjenek, pontosan mi is történhetett az egykoron virágzó idillikus közösséggel.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély érdekes megmagyarázhatatlan rejttélyek


Megtekintések száma: 22950





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet