Egy ősi szerkezet képes megjósolni a jövőt?

2016. június 15., szerda
A több mint 2000 éves antiküthérai szerkezet rendeltetésére még ma sem jöttek rá a régészet és tudósok. Az ősszámítógép működési mechanizmusa és célja ismeretlen, ám azt beszélik, hogy képes megjósolni a jövőt.

Néhány évtizeddel ezelőtt, egy rejtélyes csillagászati eszközre bukkantak Peloponnészosz és Kréta szigete között, valahol az Égei-tengeren.

Az azóta antiküthérai mechanizmusnak elkeresztelt tárgy azon tárgyak között van számon tartva a világon, melyek – elvileg – nem is létezhetnének.

Léteznek ugyanis olyan időn és téren kívüli tárgyak, melyek nem lehetnének ott az adott helyen az adott időben, mert egyszerűen nem illenek bele a korba. Az ilyen tárgyakat az angolban csak Ooparts-ként emlegetik.

Az antiküthérai szerkezet rejtélye

A szerkezetre 1902. május 17-én találtak rá halászok a Kréta környékén fekvő vizekben, a tenger mélyén körülbelül 40 méteres mélységben, egy Krisztus előtti 1. században elsüllyedt római hajóroncsban.

A felszínre emelt leletet még ugyanebben az évben megvizsgálta egy Valerios Stais nevű régész, majd az athéni Nemzeti Régészeti Múzeum számára megvásárolta azt.

antikutherai-szerkezet-1

Sokáig úgy gondolták, hogy modernkori fémhulladék, és fel sem merült a régészekben, hogy meg kellene vizsgálni. Amikor ezt megtették, teljesen ledöbbentek, mert a hajóronccsal közel egy idős volt a lelet.

Több mint ötven évvel megtalálása után Derek de Solla Price régész nagyító alatt vizsgálva a szerkezet fő részét észrevette, hogy az fogaskerekeket tartalmaz.

Az ezt követő években először röntgensugárral, majd ahogy telt az idő, az aktuálisan legmodernebb technológiai eszközökkel vizsgálták a bronzdarabokat, de a szerkezet rendeltetése, illetve készítőjének kiléte továbbra is homályba veszett.

A szerkezet több mint 37, kézzel készített, bronz fogaskerékből és tárcsából áll.

A kutatók szerint az antiküthérai szerkezet egy napközpontú, vagyis heliocentrikus szemlélettel készült „számítógép”, melyet csillagászati jelenségek számolására, modellezésére használtak.

antikutherai-szerkezet-2

Ez azonban csak egy lehetséges elképzelés arról, hogy pontosan mi is lehetett ez az ősi számítógép. Több olyan jel is felbukkant idővel a kutatásokban, melyek sejtetnek egy még titokzatosabb tényt a lelettel kapcsolatban.

Jövőbe látó szerkezet

Kutatók most új eredményekkel rukkoltak elő a lelet vizsgálatát követően. A Katerina Laskaridis Történelmi Alapítvány nemrég jelentette be a szenzációs megfigyeléseit.

A projekten dolgozó régészet szokatlan dolgokat vettek észre a szerkezeten. Új, eddig nem próbáld modern letapogató és röntgen technikákkal próbálkoztak újabb részleteket kinyerni a felszínélből.

A régészek sikerrel jártak, olyan ábrákat, halvány szövegrészleteket találtak a gépezeten, melyek arra utalnak, hogy az antiküthérai szerkezet célja a jövő megjóslása volt.

Mindezek mellett a másodlagos célja, az asztrológiai objektumok állásának és pozícióinak meghatározása is fontos feladatként jelenik meg az információ töredékek alapján.

antikuteria-szerkezet-3

A tudósok még nem biztosak abban, hogy a mechanizmus hogy működött a jövő megjóslása szempontjából. Egyesek szerint

nem pusztán a csillagászati testek helyének jövőbeni meghatározását lehetett vele elvégezni, hanem ténylegesen a jövőbe lehetett látni.

Vannak, akik szerint azért nem sikerült még ma sem teljes mértékben megfejteni a szerkezet célját és működését. mert  nem egy szerves egész, hanem csak egy kisebb alkatrész egy jóval nagyobb gépezetből, melyet még nem találtak meg.

Talán valamiféle óriási csillagászati berendezés, vagy egy időutazó masina apró darabkája. Akárhogy is, még hosszú időkön át őrizni fogja a titkát...

jövő jóslás ősi


Megtekintések száma: 21452

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet