Egy pohár bor lefekvés előtt, és eltűnik a zsírtömeg? Kutatók esküsznek a módszer hatékonyságára

2016. augusztus 24., szerda




Különös eredményre jutott egy friss kutatás: szakemberek azt állítják, ha lefekvés előtt megiszol egy pohárka bort, akkor nemcsak az egészségedhez járulsz hozzá, hanem sokkal gyorsabban fogsz fogyni. Olvass tovább a részletekért!

A közelmúltban nem is egy, hanem mindjárt két kutatás is összefüggést talált a borfogyasztás és az egészséges testsúly között: az egyiket a Harvardon, a másikat a Washingtoni Egyetemen végezték - írja a nature.com szaklap.

A harvardi vizsgálatban 20 ezer, normális testsúlyú nőt követtek nyomon 13 évig.

Figyelték a súlyukat, a fizikai aktivitásukat és azt is, mennyi alkoholt fogyasztanak. Arra az eredményre jutottak, hogy

azok a nők, akik mértékkel, de ittak alkoholos italokat, sokkal kevesebb eséllyel híztak el.

A washingtoni kutatás során túlsúlyos nőstény egereket vizsgáltak, és azt tapasztalták, hogy azok a példányok, akiknek rezveratrolt adtak, sokkal több barna zsírt termeltek.

borok

A rezveratrol a polifenolok közé tartozó vegyület, elsősorban a szőlőben, vörös szőlőben, vörösborban, magban, kocsányban található meg. Bár állatkísérletek már bizonyították, hogy a vegyület rákellenes, gyulladáscsökkentő, vércukorcsökkentő és fogyasztó hatással bír, embereken még nem tesztelték.

A barna zsír pedig azért jótékony (szemben a fehér zsírral), mert hőt termel, így megkönnyíti a fogyást, és az elért alak megtartását.

A kutatásokban résztvevő tudósok véleménye megegyezik abban, hogy a vörösborban található rezveratrol a felelős azért, hogy maga a bor fogyaszt.

A vizsgálatokból az is kiderült, hogy az étvágyat is csökkenti, vagyis sokkal kevesebbet kell enned és mégsem leszel éhes.

A bor és a fogyás kapcsolatának irodalma

A bor és a fogyás kapcsolatának irodalma amúgy nem kisregény méretű; egyre hosszabb a sora azoknak a kutatásoknak, amik ezt vizsgálták.

fogyas-2

  • Egy dán egyetemen végzett kutatás például kiderítette, hogy azoknak, akik rendszeresen ittak vörösbort, vékonyabb derekuk volt.
  • Egy másik vizsgálat pedig arra jutott, hogy azok az egerek, akik laboratóriumi körülmények között kaptak a pinot noir szőlőfajtából, nemcsak fogytak, de a vércukorszintjük is csökkent.

A rezveratrolt egyébként már sokszor tanulmányozták önmagában is, hogy megértsék, miből is erednek jótékony hatásai.

Több vizsgálat is megerősítette, hogy csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, a vércukor-és a koleszterinszintet, valamint kivédi az Alzheimer-kór és az inzulinrezisztencia kialakulását - utóbbi nemcsak a cukorbetegség megjelenését gátolja, hanem a súlyt is kontrollálja.

Mi is a lényeg?

A lényeg, hogy mi nagyon örülünk, ha egy ilyen finom nedűről azt állítják, hogy segít a fogyásban, de néhány dologról nem szabad elfeledkezni.

bor

  • A borban sok a kalória és a cukor, így csak és kizárólag a mértékletes fogyasztása ajánlott, mert fogyás helyett csak nézed majd, hogyan dagadsz egyre nagyobbra.
  • Ha lefekvés előtt nagy mennyiségű alkoholt fogyasztasz, a pihenésed semmit sem fog érni.
  • A korlátlan italfogyasztás májproblémákat okozhat és megemelheti a vérnyomást, valamint a vércukorszintet.

A mértékletesség a fontos: napi egy pohár a nőknek, kettő a férfiaknak, mellette pedig egészséges étkezés, sport és stresszmentes élet.

Forrás: femcafe

egészség életmód alternatív gyógyászat


Megtekintések száma: 8893





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet