​Egy profi fodrász tudja mi a zsíros haj ellenszere! Hasznos tanácsok, receptek fodrász szakértőtől!

2020. október 6., kedd
Ezt jobb, ha tudod!

Zsíros, tapadós a hajunk. Az egyes szálak nem maradnak külön-külön, hanem 10-20 szálanként összeragadva cipőfűző vastagságú hajnak néz ki. Ha a hajszálak összetapadnak, akármilyen dús haj is szegényesen néz ki, a fejbőr átlátszik a tincsek között. Selymesen ragyogó fényű helyett zsíros fényűvé válik az egész haj. A frizura órák alatt összetapad, lelapul, a gondos kefélés utáni laza esését egykettőre elveszíti. A fejpárna napok alatt elpiszkolódik, átzsírosodik.

Az első és legfontosabb tennivaló a rendszeres, hetenkénti pontos ütemben való hajmosás.

Akinek az a véleménye, hogy a gyakori hajmosás „kihozza a zsírt”, annyiban igaza van, hogy valóban kiviszi, de a mosóvízbe, tehát ez az alapja minden kezelésnek. Hajmosáshoz természetesen lágy vizet és a hajmosószerek közül porsampont, Sterogenolt vagy kénes gyógyszappant ajánlunk.

A kénes gyógyszappant patikában vagy illatszerboltban szerezhetjük be. Ezt a nedves hajra rádörzsöljük, miközben a másik kezünkkel, ujjhegyekkel és hüvelykpárnával úgyszólván csipkedő mozdulatokkal habbá dolgozzuk fel. Amikor ebből a kissé nehezen habzó szappanból habot vertünk a fejen, abbahagyjuk a dörzsölést és 4-5 percig a hajon hagyjuk, míg rászikkad. Ezután bő vízzel, dörzsölés közben, a szokott módon leöblítjük. A kénes szappanos hajmosás után az utolsó öblítővízben feltétlenül legyen ecet vagy citromlé.

A zsíros haj más kezelést is kíván. Eredményes, ha a hajmosás előtt gyógypakolást alkalmazunk. Ez általában olyan egyszerű, hogy minden különösebb probléma nélkül házilag is megoldható.

Fehérjepakolás:

A haj tömegétől függően 2 vagy 3 tojás fehérjét kemény habbá verünk. Ezt a kemény habot a teljesen száraz hajra alaposan bedolgozzuk, beledörzsöljük. A pakolás addig marad a fejen, amíg teljesen megszárad. Utána leöblítjük és a szokásos módon hajat mosunk.

Élesztőpakolás:

Mogyorónyi élesztőt egy evőkanál langyos vízben folyékony péppé dörzsölünk, ezt a keveréket felverés közben két tojásfehérje habjába belekeverjük. Egyébként ugyanúgy alkalmazzuk, mint a fehérjepakolást.

Gyógynövénypakolás:

Sötét hajúak zsályalevelet, világos hajúak kamillát használjanak. Egy evőkanál gyógyfüvet két evőkanál forró vízben áztatunk legalább 5 óra hosszat. Utána kinyomkodjuk és ezt a levet keverjük a felvert tojások kemény habjába. Alkalmazása azonos az előzőkkel.

Néha előfordul, hogy a hetenkénti hajmosás ellenére is a haj néhány nap múlva zsírosnak látszik. Ilyenkor alkalmazzuk az ún. száraz hajpor kezelést, amelynek az a célja, hogy a haj zsírosságát porszerű anyagokkal felszívja, leitassa. Ilyen száraz hajpor összetétele a következő:

2 g finom kénvirágpor

30 g kaolin

70 g búzakorpa.

A hozzávalókat összekeverjük és alaposan behintjük vele hajunkat. A behintést a legcélszerűbb úgy végezni, hogy a fejtető közepén választékot készítünk és vattacsomóval végig visszük a hajport a hajon. Majd a választéktól jobbra és balra újabb választékot készítünk és hasonlóképpen járunk el. Mindaddig folytatjuk, míg a hajunk egész tömegében hajporos lesz. Vigyázzunk, nehogy a hajpor a szemünkbe kerüljön, mert csíp. Ezután a hajport puha hajkefével gondosan és türelmesen kikeféljük. Ennek hatására hajunk tompa fényű, lazán omló lesz. Ezt az eljárást azonban csak ritkán alkalmazzuk, mert túlszárítja hajunkat. Jegyezzük meg, bármennyire is szép lesz tőle a hajunk, a rendszeres hajmosást nem pótolhatja, hasonlóan ahhoz, hogy pirosító, vagy a púder sem pótolja arcunk rendszeres tisztítását. De ha nem is használjuk ezt a hajport, a rendszeres és türelmes naponkénti kefélés enyhíti a haj zsírosságát.

Nem mindegy, milyen a hajkefe

Ügyeljünk azonban arra, hogy hosszú szálú puha hajkefét használjunk és azt minden héten mossuk ki, mert az elhanyagolt kefétől még zsírosabb lehet a hajunk. A zsíros, tapadós hajnak jót tesz, ha a napon szárítjuk meg. A fénykezelés azonban csak akkor eredményes, ha a hajat kezelés alatt bontófésűvel állandóan szétterítjük – a fejtető egész terjedelmén végighaladva választékba szedjük szét csak ily módon érhetjük el, hogy napfény érje a fejbőrünket.

Masszírozzuk, vagy ne?

A fejbőr masszírozása általában fokozza a vérkeringést, ez pedig a faggyúmirigyeket serkenti és így csak zsírosabbá válik a haj. Amennyiben azonban a haj zsírossága ellen hajszeszt alkalmazunk, ezt enyhe masszázzsal dörzsöljük be. Ilyenkor legcélszerűbb a hajszesszel megnedvesített fejbőr ütögetése karomszerűen meggörbített ujjaink hegyével.

Ha nem csak zsíros, de korpás is

Ugyancsak kerülni kell zsíros hajnál az olajos samponok használatát, valamint a haj olajozását is. Egy kivétel van csak, ha a zsíros haj mellett ráadásul még vastagon korpás is a fejbőrünk. Ebben az esetben, az összes eddigi szabályainkkal ellentétben, a fejbőrt étolajjal alaposan be kell olajozni. Mégpedig úgy, hogy számtalan választékban olajba mártott vattával bedörzsöljük a fejbőrt. Aztán 5-6 órára szorosan lekötjük, de nem hajhálóval, hanem kendővel. Az olaj felpuhítja a tapadó korparéteget. Ezután a zsíros hajnál szokásos mosószerrel megmossuk a hajat. Óva intünk mindenkit a türelmetlenségtől, mert lehet, hogy háromszor is át kell mosni a hajat, míg a tapadó korpa, piszok és olajkeverék lejön.

Forrás: ketkes


Megtekintések száma: 2596

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet