Egy program segítségével bukkanhatnak elveszett civilizációk nyomaira

2017. február 9., csütörtök




A felhasználók jelzései sokat segítenek, ókori római, azóta eltűnt városrészt is találtak már meg így.

Ősi civilizációk nyomai

Létezik egy nemrég indult nagyszabású program, mely a GlobalXplorer nére hallgat, és a jövőben is, és már most is komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy eddig ismeretlen civilizáció nyomira bukkanjanak a modern műholdas felvételeken.

Kevesen tudják, de a Földről ma már annyi ilyen felvétel áll rendelkezésre, hogy rengeteg képet elemezve új civilizációk, eltűnt népcsoportok nyomaira bukkanhatunk.

Hogy ez mennyire igaz és valós dolog, arra a legjobb példa a 15 éves fiú esete, aki egy elveszett maja városra bukkant pusztán a Google Earth műholdas felvételei alapján.

Az elveszett maja város megtalálása

Egyenesen filmbe illő, ami William Gadoury-vel történt az elmúlt napokban. Ő ugyanis gyanútlanul nyilvánosságra hozta elméletét, mely szerint a maja társadalom a csillagok állása alapján választotta ki azokat a helyeket, ahol településeket alapítottak.

Az ősi maják asztronómiai tudását kellett ismernie és szüksége volt néhány műholdképre az őserdőről.

Rengeteg kutatást és vizsgálódást végzett, melyek során kiderítette, hogy a maja városok térképen való elhelyezkedése pontosan olyan, mint az ősi civilizáció által tisztelt csillagképek elhelyezkedése az égbolton.

A csillagtérképet tovább vizsgálva felfedezte, hogy egy város hiányzik a régészek által megtalált települések közül, amelynek helyzete egy hármas csillagkép egyik csillagának felel meg.

Speciális programmal az elveszett civilizációk nyomában

William felfedezése világított rá először komolyabban arra, hogy nagy erő rejtőzhet a műholdas képekben és azok megfigyelésében.

Éppen ezért kezdtek az elmúlt években komolyabban fejleszteni olyan programokat, melyek segítségével észre lehet venni egyes mintázatokat, ismétlődéseket a felszínen, vagy szabályosnak tűnő alakzatokat.

GlobalXplorer is hasonló elven működik, és az egyik legfejlettebbek közülük. A jövőben ennek segítségével ősi kultúrákat lehetünk képesek megtalálni, mint William.

Sőt, a program már a jelenben is bizonyított, ugyanis a technológiának köszönhetően 2011-ben egy csapat több mint egy tucat piramist, 1000 sírt és 3100 ősi települést talált meg .

Egy egymillió dolláros támogatásnak köszönhetően Peru egy 200.000 négyzetkilométeres területét fogják tudni átvizsgálni a különleges program segítségével, amivel olyan dolgokra derülhet fény, amiről azelőtt álmodni sem mertek.

Sokak szerint a régészet egyik nagy jövője ebben rejlik, ugyanis költséghatékonyabb, és sokkal gyorsabb, mintha kivonulnának a helyszínre.

Ugyanakkor a felszínt tudják így csak vizsgálni, ám a felszínen is rengeteg beazonosítatlan szimbólum és rom van még a világon, így ezzel a módszerrel fel lehetne térképezni elveszett ősi romvárosokat, vagy más, még nem ismert civilizációk nyomait.  

rejtély rejtélyek elveszett civilizáció történelem elveszett civilizációk


Megtekintések száma: 70817





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet