Egy repülő szörny maradványaira bukkantak: megdöbbentő dolgokat találtak!

2018. augusztus 17., péntek
Jóval a dinoszauruszok előtt már jelen volt a Földön!

Valami olyat találtak, ami rengeteg tudóst meglepett, mivel egy brutális őslény nyomaira akadtak.

Maradványokat tártak fel, ami egy szárnyas, repülő fajhoz tartozott...

A repülő őshüllők évmilliókon át uralták az eget, a csoport korai, triász kori képviselőitől azonban csak kevés lelet maradt fenn.

Eddig nagyjából 30 kövület került elő Európában és Grönlandon, a kutatók azonban régóta gyanakodnak arra, hogy a korai pteroszauruszok a mai Egyesült Államok területén is éltek.

Ezt sikerült alátámasztania annak a fosszíliának, melyet a Brigham Young Egyetem munkatársai a közelmúltban Utahban azonosítottak - írja az IFLScience. 

A felfedezés nemcsak azt jelenti, hogy a pteroszauruszok jelen voltak a régióban, hanem azt is, hogy a véltnél 65 millió évvel korábban alkalmazkodtak a sivatagi környezethez.

Az új fajtól, a Caelestiventus hansenitől a koponya egy jelentős része, az állkapocs és bizonyos fogak, egy ujjcsont, illetve egyelőre azonosítatlan töredékek maradtak fenn. 

A leletek egy késő triász kori homokkőben konzerválódtak. A kutatók úgy vélik, hogy az érintett periódusban a területen egy sivatagi oázis feküdt.

A Brooks Britt vezette csapat a maradványok épsége érdekében CT-vel elemezte a fosszíliát, majd 3D modellt hoztak létre az adatok alapján. A kutatók az analízis során arra jutottak, hogy a kifejletlen példány koponyája 18 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig 1,5 méter volt. Könnyen elképzelhető, hogy a faj volt a legnagyobb pteroszaurusz a triász alatt.

Az állkapcsok formája miatt a szakértők azt sem zárják ki, hogy a Caelestiventus hanseni sok mai madárhoz hasonlóan torokzacskóval rendelkezett.

A testrész a táplálék tárolására, hangképzésre vagy vizuális jelek adására lehetett alkalmas.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen őslények


Megtekintések száma: 35279

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet