Egy robotot küldtek le a fukusimai erőműbe, azonban odalenn valami nagyon ijesztő történt

2017. február 11., szombat




Újra bebizonyította Fukusima, hogy nem felejt...

Eltörölhette volna a Földről az élet 80%-át

Talán még emlékszünk arra a hihetetlenül veszélyes atomkatasztrófára, mely könnyen az egész bolygó végét jelenthette volna.

2011. március 11-én a Richter-skála szerinti 9-es, katasztrofális erejű rengés törmelékké és hamuvá változtatta Japán keleti részeit.

A földmozgás okozta szökőár épületeket és embereket ragadott magával. A természeti katasztrófa csaknem 16 ezer halálos áldozatot követelt.

Olyan mérhetetlen szennyezés szabadult el a tengerekbe akkor, hogy egyes jelentések szerint – melyeket hivatalos mérések is bizonyítottak – az Amerika partjainál kifogott halakban is mértek jelentős mennyiségű sugárzást.

A mérési eredménynek alapján, ha nagyobb lett volna a baj, és több része is megsérül a reaktoroknak, akkor ma már nem lennénk itt, vagy legalábbis nem ebben a formában létezne az élővilág, mivel a sugárzás, és a radioaktív fertőzés az ökoszisztéma 80%-át is kipusztíthatta volna 5-10 év alatt.

Robotot küldtek le a reaktorba, megdöbbentek

Nemrég a TEPCO vállalat a reaktorba robotot küldött le, hogy megvizsgálja, mi a helyzet jelenleg a rég lezárt blokk alatt.

A robot céljai között volt az, hogy megnézze, és áttanulmányozza, hol található a megolvadt fűtőanyag pontosan, és egyfajta előzetes takarítást végezzen.

Ezt egy újabb takarítás követte volna, melyet nagyobb robotok végeztek volna el, és a veszélyes anyagokat elszállították volna teljesen máshová.

Igen ám, de amikor leküldték ezt a robotot, teljesen megdöbbentek az ezután történtektől.

A rendkívüli sugárzás hatására a robot kamerái először zajossá váltak, majd teljesen elsötétedtek, így a TEPCO munkatársai jobbnak látták visszahívni a gépet, mielőtt teljesen elveszítenék.

A robotot az ezután végzett kalkulációk alapján 650 Sievert dózisú sugárzás érhette, ami azt jelenti, hogy egy emberrel ez a dózis pillanatok alatt végezne, és ott halna meg a helyszínen.

Ráadásul elég lenne ennél jóval kevesebb is, nagyjából 10 Sievert, mely már képes lenne megölni bárkit.

A baleset óta soha nem mértek ilyen magas dózisú sugárzást, és ez két dologra világít rá.

Az egyik az, hogy Fukusima nem felejt, a másik pedig az, hogy valami miatt mintha nőtt volna a sugárzás mértéke.

A mostani, kudarcba fulladt akció egyetlen pozitív hozadéka, hogy a TEPCO nem talált szivárgást a reaktorban, így a lezárt területekre visszaengedett emberek egyelőre biztonságban vannak.

Ennek ellenére egyes hírek szerint mégis halálos sugárzásnak voltak kitéve, csak a cég ezt nem mondhatta el, mert hatalmas botrány lenne belőle.

Egy biztos: valami miatt nőtt a sugárzás, és ez komoly aggodalmat vetett fel a szakemberekben.

tudomány környezetszennyezés érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 81137





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet