Egy sejt belső élete, egy elképesztően látványos videón!

2019. január 25., péntek




A Harvard Egyetem (Harvard University) és az XVIVO (Xvivo.net), tudományos animációkat készítő cég egy közös projektbe kezdtek, melynek első manifesztációjaként megjelent egy elképesztő videó, amely a diákokat hivatott bevezetni egyetlen sejt működésének vegykonyhájába, mikroszkopikus szinten.

A videó, melynek címe The Inner Life of the Cell, egy fehérvérsejtet mutat be, amely egy érben, a véráram mellett, az endothelium (egyrétegű laphám: lapos sejtekből álló réteg, mely főképpen a vér- és nyirokerek, valamint a szív belsejét borítja) mentén halad.

Ezt követően, egy külső inger hatására adott válaszreakcióját, a kiemelten kutatott, úgynevezett leukocita extravazáció folyamatát láthatjuk, méghozzá a sejtben végbemenő folyamatokkal együtt.

Eme fantasztikus videó, népszerűségének köszönhetően, az első darab volt az immáron Harvard's BioVisions projektben, melynek keretein belül egy mitokondrium működését (az ATP szintézisét), valamint egy, a fehérjéket bemutató videó is készült már: 

Harvard's BioVisions.

Akár tudományos szemmel, akár laikusként kerülnek az ember szeme elé ilyen hihetetlen videók, mindig ráeszmél, milyen ámulatba ejtő is az élet csodája!

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen tudományos


Megtekintések száma: 46698





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet