Egy svéd orvos elárulja, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy hosszú életed legyen

2019. február 19., kedd




Egy svéd orvos elárulja, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy hosszabb ideig élhess!

“Én döntöm el azt, hogy meg akarok öregedni, vagy sem” – állítja a svéd háziorvos, egyetemi tanár 20 év kutató- és tudományos munka után.

Mindenkinek ajánlott elolvasni a közismert svéd orvos, Bertil Marklund híressé vált, “10 aranyszabály, avagy hogyan éljünk 10 évvel tovább” című könyvét. A szakember szerint 75%-ban mi magunk vagyunk a felelősek azért, hogy hogyan élünk.

Nézzük, melyek azok a legfontosabb életviteli szabályok, amiket mindenképp érdemes betartani.

1. A rendszeres testmozgás fontossága

Csökkenti a stresszt, és védelmet nyújt a szervezetnek a káros szabadgyökökkel szemben. Soha ne kényszerítsd a tested a sportolásra, olyan mozgásformát válassz, amely élvezettel tölt el. Alkalmazd “a kevesebb, néha több” elvét, már egy tíz perces séta, vagy a liftezés helyett a gyaloglás is egészséges lehet.

2. Győzd le a stresszt!

Ne hagyd, hogy a stressz uralja az életed, uralkodj te felette. Végezz légzéstechnikákat, jógázz, meditálj. Fontos, hogy tudj lazítani, találd meg a számodra legmegfelelőbb technikát.

3. Aludj eleget, de ne túl sokat!

Az alvás elősegíti a szervezet regenerálódását, nagyon fontos mind a mentális, mind pedig a fizikai pihenés. Ha túl keveset alszol, legyengül az immunrendszered, könnyebben megtámadnak a betegségek, és a súlyprobléma sem fog elkerülni.

4. Fontos a napozás, de csak mértékkel!

A D-vitamin a szervezetünk számára elengedhetetlenül fontos, biztosítja az idegrendszer megfelelő működését, gondoskodik a szív, a csontok, az immunrendszer egészségéről. Segítségével csökkenthető a rákos betegségek, a cukorbetegség, depresszió, pikkelysömör, és különböző gyulladásos betegségek kialakulásának esélye. Azonban mind sok mást, a napozást sem szabad túlzásba vinni, főleg a déli nyári órákban tilos fedetlen testtel kimenni.

5. Egészséges étkezés

“Az vagy, amit megeszel”, szól a közismert mondás. Ha jobban belegondolsz, akkor ezután nem fogsz felelőtlenül étkezni, sokkal jobban megválogatod azt, hogy milyen élelmiszereket juttatsz a szervezetedbe. Kerüld a feldolgozott, a túlságosan zsíros, és -cukros élelmiszerek fogyasztását. Fogyassz vitaminokban, ásványi anyagokban, növényi fehérjékben, és egészséges zsírokban gazdag élelmiszereket.

6. Kávé- és vízfogyasztás fontossága!

A mértékletes kávéfogyasztás jó hatással van a szervezetre, nem csak antioxidáns hatása miatt, a benne található koffein hatására csökken a cukorbetegség, és a Parkinson-kór kialakulásának kockázata. Naponta legalább két liter vizet kell elfogyasztani, hiszen a kiszáradás káros hatással lehet a fizikai és a szellemi egészségre is.

7. Fordíts figyelmet a testsúlyodra!

A testsúly megváltozása sok mindent elárul a szervezet működéséről. Az elhízás az egyik legnagyobb mértékben elterjedt probléma napjainkban, számos halálos kimenetelű betegség okozója lehet. Éppen ezért érdemes odafigyelni az egészséges táplálkozásra, és a testmozgásra.

8. A fogak egészségének fontossága!

Nagyon fontos, hogy figyelmet fordíts a fogaid és szájüreged egészségi állapotára. Napi háromszor ajánlott fogat mosni, ezenkívül ajánlott a fogselyem használata, emellett mellőzni kell a cukros élelmiszerek fogyasztását. A rossz szájhigiénia káros hatással van a vérkeringésre.

9. Pozitív gondolkodás!

A negatív gondolatok nem csak a lelki, de a testi egészségre is hatással vannak. Érdemes a negatív gondolatokat pozitívra cserélni, vedd körbe magad pozitív gondolkodású emberekkel, és legyen meg minden napra a motivációd. Csak így lehet egészséges életet élni, ne hagyd, hogy eluralkodjanak rajtad a negatív gondolatok!

10. Közösségi élet fontossága!

Kutatások alapján kimutatták, hogy azok, akik nem vesznek részt a közösségi életben, elzárkózva, magányosan élnek, sokkal rövidebb ideig maradnak életben. A társas kapcsolatok növelik az önbizalmat, az élni akarást, az életkedved, és elősegíti a jó közérzetet biztosító hormonok termelődését.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen egészség életmód


Megtekintések száma: 20813





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet