Egy szuperkolóniából kialakuló hangyainvázió rohanhatja le majd a Földet?

2016. november 25., péntek




A Lepisiota canescens nevű hangyafaj az új tanulmány alapján produkálja azokat a viselkedési formákat, melyek egy szuperkolónia kialakításához és egy globális invázióhoz vezethetnek.

Hihetetlen vagy sem, de az utóbbi években egy olyan hangyafaj kezdett mozgolódni a bolygón, mely képes lehet az egész bolygót megszállni. Ez nem valami nevetséges sci-fi film forgatókönyve, hanem maga a valóság.

Az Etiópiában felbukkant, illetve megtalált fajt már régóta figyelik a biológusok, és egyre aggasztóbb folyamatokat vettek észre az elmúlt időszakban a fajjal kapcsolatban.

Azt már régóta gondolták róla, hogy ez egy olyan faj, ami potenciálisan alkalmas arra, hogy komplett bolygókat szálljon meg. A Lepisiota canescens globális inváziós fajként rövid idő alatt megjelenhet majd az összes kontinensen, és vannak is erre utaló egyre szaporodó jelek.

Ezek, és az ezekhez hasonló fajok gyakran utaznak emberi közvetítéssel . Mivel az afrikai ország érintett régiójában egyre növekszik a turizmus és a globális kereskedelem, ezért annak valószínűsége is fokozatosan emelkedik, hogy a hangyák akár egy szállítmánnyal, akár egy magánszemély boggyászával új területekre kerüljenek.

Ehhez ráadásul nincs is szükség több tucat hangyára, elég csak kettő darab királynő, mely képes petéket rakni. Annak idején sok hangyafajnál is így kezdődött a világméretű megszállás, és a Föld távoli szegleteinek meghódítása.

Azonban ez a hangyafaj más. Sokkal nagyobb károkat tud okozni a terjedésével. A jelenleg ismert hangyafajok közül csupán 20 alkalmas arra, hogy úgynevezett szuperkolóniákat hozzanak létre, melyek az egész világot, kontinenseket hálóznak be.

Az ilyen kolóniákban több milliárd hangya vesz részt, rengeteg királynővel és több tíz milliárd petével.

Könnyen képesek a helyileg éppen honos hangyafajokon felülkerekedni, és elpusztítani őket, így alig van olyan ragadozó, melytől tartania kellene a saját szintjén. Hiába szolgál sok álalt táplálékául, mégis olyan ütemben képes szaporodni, hogy ez nem veszélyezteti a létszámát.

Létezik egy másik hangyafajta, az Iridomyrmex humilis, mely az Észak-Amerikai területeken él, egy óriási hatalmas kolónia hálózatban, de Új-Zélandon és Európában is vannak kolóniáik. Sőt, az elmúlt évtizedekben Ázsiában is megtalálhatóak voltak már. A szuperklolóniájuk mérete a 6-7000 kilométert is elérheti.

Mikor Sorger csapata az etióp területeken megismert Lepisiota canescens vizsgálta, a szakértők felfedezték az élőlényekben a szuperkolonizálás képességének bizonyos elemeit.

A genetikai elemzés kimutatta, hogy az egyes fészkek lakói sokban eltérnek egymástól, ahogy azt is, hogy a faj őshonos a régióban.

Etiópia területén igazán változatos a növényvilág, így a trópusi erdőségek is megtalálhatóak. A jelek alapján úgy tűnik, ezek a hangyák épp az ilyen környezetet szeretik, ugyanakkor van egy rejtélyes képességük.

Bizonyos esetekben kilépnek eredeti élőhelyükről, és a közeli utaknál, épületeknél és mezőgazdasági területeknél is létrehoznak telepeket.

Éppen ezért roppant könnyen elképzelhető lenne róluk, hogy a jövőben egy világméretű kolóniát hozzanak létre.

Ha ez bekövetkezik, egy újabb faj hódítja meg az egész világot, és az összes kontinenst, azonban a hangya rendkívül kártékony, és rengeteg országnak meggyűlik a bajuk majd vele.

tudomány természet állatvilág


Megtekintések száma: 72309





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet