Egy távoli galaxisból érkező, rejtélyes, ismétlődő rádiójeleket fogtak

2020. február 12., szerda
A szakértők szerint nem kizárt, hogy a 16 naponta ismétlődő jel forrása mesterséges!

Kanadai kutatók ismétlődő mintát fedeztek fel egy a világűrből, a Földtől nagyjából félmilliárd fényévnyire található spirálgalaxisból érkező rádiójelekben. 

Nem tudják mivel magyarázni a periodikus ismétlődést, de elmondásuk szerint

a jelek 16 napos ciklusban érkeznek, négy napon keresztül óránként foghatók, majd 12 napig eltűnnek, ezután négy napra újra felbukkannak.

Az ismétlődés alapján elképzelhetőnek tartják, hogy a jel bináris rendszerből érkezik, forrása egy nagyobb test körül kering, ezért csak akkor halljuk, ha nincs takarásban. A forrás valami rendkívüli lehet, de egyelőre nincs megfejtésük erre a kérdésre.

A hasonló jeleket gyors rádiókitöréseknek (FRB) nevezik.

A szakértők az évek során már több FRB-t is találtak, és bár bizonyos jelek forrását sikerült lokalizálni, továbbra is rengeteg titok övezi őket, hiszen nem tudni, hogy mi bocsátja ki a jeleket.Az egyes FRB-k között vannak eltérések, bizonyos kitörések például erősebbek vagy hosszabbak, az egyik legfontosabb különbség azonban az, hogy az FRB-k ismétlődőek-e. Pravir Kumar, a Swinburne Műszaki Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint eddig csak kevés rádiókitörésről sikerült bebizonyítani, hogy ismétlődő.

Hogy mi lehet a titokzatos jelek forrása, az egyelőre még magyarázat nélkül marad...

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 58183

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet