Egy titokzatos objektum tart felénk 20.000 éves keringési pályával?

2017. április 22., szombat




Egy rejtett világgal találkozhatunk a jövőben?

Létezhet egy Plútón túli objektum, amit L91 néven azonosítottak nemrég a csillagászok. Ha valóban létezik - és a jelek szerint ennek 90%-os a bizonyossága - akkor hihetetlenül hosszú keringési pályája lehet a Napunk körül.

A becslések szerint ugyanis 20.000 év alatt kerüli meg a Napot. Ez azt jelenti, hogy egy év ott 20.000 évnek felelne meg.

Az Oort felhő határán mozoghatott sokáig, ám a jelek szerint megváltoztatta keringését, és a Napunk felé kezdett el közeledni. Az Oort felhő az a porfelhőből és aszteroidákból álló határ, ami nem más, mint a Naprendszer határa.

Ha valóban elkezdett a Napunk felé közeledni, akkor elképzelhető, hogy "hamarosan" látni fogjuk.

Ez lehet az egyik legkomplexebb objektum a Naprendszerben, mert a Plútón túl kering, és mégis hatással van valamilyen módon rá a Neptunusz gravitációs vonzása.

Az L91-et eredetileg hivatalosan 2013-ban észlelte és jelentette be a NASA.

Az, hogy hamarosan találkozhatunk vele, annyit takar, hogy akár néhány száz, vagy néhány ezer éven belül megfigyelhetjük.

Ugyanis mint írtuk, roppant hosszú a keringési ideje.

Azonban egyes számítások szerint, ha közel kerül hozzánk, lehetőségünk lesz a jövőben megfigyelni, ha addig fejlődik annyit a technika.

Arról van szó ugyanis, hogy a legközelebbi állapotában is 50-szer messzebbre lesz tőlünk, mint a Földünk Naptól vett távolsága.

Vannak olyan elméletek, miszerint ez az égitest lehet a régóta keresett Nibiru, mások szerint viszont nem szabad összekeverni a régóta keresett és rejtélyes kilencedik bolygóval, mely jóval nagyobb lehet, mint a Föld, és szintén valahol a Plútón túl kering.

Ez utóbbiról azt tartják, hogy eredetileg egy másik naprendszerben keletkezett, aztán idővel a mi Napunk bevonzotta a naprendszerbe, így annak külső peremén kering, és szintén több tízezer év alatt kerüli meg azt.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 296417





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet