Egy zseniális kütyü válthatja ki a szatyrokat a nem is túl távoli jövőben

2017. február 10., péntek




Egy robot cipekedhet helyettünk.

Fejlesztenek egy különleges robotot, ami teljesen átalakíthatja hétköznapjainkat, és a nagybevásárlások során erőn felül segít nekünk, így nekünk nem kell állandóan fájós derékkal és kézzel hazacipelni, vagy a kocsinkig elcipelni a bevásárolt dolgokat.

A Gita nevű szuper személyi szállítórobot ugyanis minden terhet levesz a vállunkról, méghozzá szó szerint.

Arról van szó, hogy ez az intelligens kütyü, mely valójában egy teljes értékű robot lesz, elbírja helyettünk majd a bevásárló szatyrokat.

A világ legismertebb robogóját, a Vespát gyártó Piaggo lesz az, aki ezt a robotot legyártja nekünk.

Egyelőre még csak prototípusok léteznek, és sokan azt sem tudják, hogy a végleges változat hogyan néz ki, vagy, hogy a prototípusok hogyan néznek ki, de mindenki azt állítja, hogy nagyon ígéretes a technológia, és tényleg hasznos segítség lesz.

A két keréken guruló eszköz olyan, mintha a Csillagok háborújából ismert R2-D2 és BB8 keveréke lenne.

A robot mindenhová követi a tulajdonosát, a fedelét felnyitva pedig azonnal kiderül, hogy miért is lesz ez jó nekünk: a Gitta belsejét úgy alakították ki, hogy abba pakolni is lehessen. Pont, mint egy robogó ülése alá.

Az érzékelőinek köszönhetően elmondható, hogy nincs szüksége beavatkozásra, azaz külső segítség nélkül el tud közlekedni.

A tesztek során igen jól ráadásul, így elmondható az is, hogy a környezetet a lehető legnagyobb mértékben képesek figyelembe venni, és nem hibáznak.

Egy ilyen rendszert nehéz csinálni, és a mérnökök és szoftverfejlesztők elmondása szerint még most sem teljesen tökéletes, de az esetek 99%-ában megfelelően használható a hétköznapok során, és ezt lehetet látni a teszteken is.

A felhasználási területe igen sokféle lehet, a csomagszállítástól a kutyasétáltatásig bármire képes az elektromos meghajtású eszköz.

A beszámolók szerint azért tudni lehet pár fontos adatot erről a kis szerkezetről. A jelenlegi prototípus változatok 66 centiméter magasak, és 18 kilogrammot nyomó rakomány, vagy csomag szállítására képesek.

Nem tudnak túl gyorsan menni, de azért a 35 km/h-ás sebesség nem mondható lassúnak, főleg egy bevásárló szatyrokkal megpakolt emberhez képest.

Ellopni már biztosan nem tudják, legalábbis ehhez futnia kellene a tolvajnak, méghozzá igen gyorsan, így ez a veszély sem fenyegeti a kis robotot.

A Gita egy raktárban is hasznos segítség lehet, főleg különféle pakoló munkákra, ugyanakkor elsősorban az embereknek szánják, mint hétköznapokban elérhető robotikus segítség.

Ennél többet nem árult el a gyártó, így a robot végleges kinézete egyelőre nem ismert, sem a megjelenési dátum, vagy a pontos, ár de ezek nyilvánvalóan akkor fognak jobban körvonalazódni, ha elkészül a végleges, "otthoni" felhasználásra szánt változat.

tudomány technológia technika robotika robot


Megtekintések száma: 162382





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet