Egyes depressziófajták a rák korai tünetei lehetnek

2017. január 29., vasárnap
Egy új felvetés szerint talán nem is maga a depresszió okozza a rákot, hanem fordítva.

A rák rejtélye

A rák egy igen makacs, és igen rettegett kór. Szinte minden embert érint valahogyan. Ha nem közvetlen módon, akkor közvetve, ismerősökön, barátokon, családtagokon, rokonokon keresztül.

A rák kialakulásának okairól még ma is rengeteg kutatás próbál meggyőződni. Majdnem 50 éve folynak ezek a kutatások, de mind a mai napig nem találtak rá pontos magyarázatot.

Mindemellett a rákot megelőző, rákkal kapcsolatba hozható folyamatok, és állapotok tényezője is igen rejtélyes a tudomány számára.

Arról van szó, hogy sok embernél észrevették, hogy a depresszió közvetlenül megjelent a rák előtt az életükben. Ez pedig nemrég egy új felvetés mozgatórugója lett.

A depresszió szerepe: ok, vagy tünet?

Ugyanis sokan úgy tartották, és tartják jelenleg is, hogy a rák egyfajta tünet, méghozzá egy komolyabb lelki baj tünete.

Ilyenkor a depresszió során elkezdi az ember belülről emészteni magát, és ez fizikálisan is megnyilvánul kontrollálatlanul szaporodó sejtek formájában, amit a tudomány ráknak nevez.

A depresszió ugyanis ténylegesen képes megbetegedéseket okozni, ez ma már nyilvánvaló, és tudományosan igazolt tény. A nagy kérdés azonban az ok-okozati összefüggések kapcsán még nem teljesen tisztázott.

Azonban egyre többen adnak hangot egy új elméletnek: mi van, ha nem a depresszió okozza a rákot, hanem az csupán a rák egy korai szakaszának egy lelki tünete?

Arról van ugyanis szó, hogy több orvosban és rákkutatóban felvetődött az, hogy talán a rák egy korai tünete lehet egyes embereknél a depresszió.

Azt ugyanis már megfigyelték, hogy a rák sokszor egy nagyon erős, az életünkben bekövetkező törés, trauma, vagy tragédia miatt következik be.

Korai folyamatok a szervezetben

Éppen ezért gondolták úgy korábban, hogy a depresszió, és a lélek szomorúsága maga okozza együttesen a rák tüneteit, de mi van, ha ez éppen ellenkezőleg van így?

A rák talán már akkor megindul burjánzani a szervezetben, mikor elkezdik a páciensek a depressziós, nyomasztó tüneteiket produkálni.

Ha ez az elmélet tudományos igazolást nyer, az alapjaiban változtatná meg a rákhoz és a depresszióhoz való hozzáállását az orvostudománynak. Tényleg lehetséges lenne, hogy korai tünetről van szó? Nem tudni, de az elkövetkező években ezt mindenképpen meg fogják vizsgálni, hogy megbizonyosodjanak róla.

Ezzel ugyanis ki lehetne szűrni a rákos megbetegedéseket még a kialakulásuk előtt Ugyanis a depresszió ezen teória szerint akkor alakul ki, amikor a szervezet még nem rákos, de olyan folyamatok indulnak be, ami előkészíti a rákos sejtek kialakulását.

egészség orvostudomány rák rákkutatás


Megtekintések száma: 79671

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet