Egyes földi élőlények a Marson is elélnének?

2017. február 4., szombat




Létezhetnek olyan organizmusok, melyek akár ma is elélnének a Vörös bolygón.

Az űrben is elélnek?

Régóta sejtik már a tudósok, hogy a Mars mostoha körülményei ellenére létezhetnek olyan földi mikrobák, és egyéb élőlények, melyek képesek túlélni azt a közeget, amit egy összetettebb élőlény nem lenen képes átvészelni.

Ezt a kutatást több tényező, és nemrégiben tett felfedezés is bizonyítja. Rendre találtak ugyanis az elmúlt években olyan organizmusokat, melyek az élet számára szinte lehetetlen körülmények között voltak képesek életben maradni.

Az egyik ilyen a medveállatka, melynek olyan genetikai felépítése van, hogy képes legyen maga a lény ellenállni az űrből és a napból jövő gyilkos sugárzásnak, így akár egy szondához tapadva az űrutazást is kibírná.

És k is bírja, ezt már több ízben sikerült megállapítani különböző kutatási eredmények elemzése során. 

Nem egyszer találtak ugyanis a visszatérő egységek borításán ilyen medveállatkákat, melyek nem csak túlélték, hanem bizonyíthatóan még szaporodtak is az űrben, a vákuumban, és a mínusz több száz fokos hidegben, víz, és egyéb anyagok nélkül.

Rejtélyes mikrobák az atmoszféra felső rétegeiben

Mindennek tetejében nem a medveállatka az egyetlen ilyen élőlény.

Nemrégiben olyan képeket sikerült készíteni bolygónk sztratoszférájában, melyeken egy mikroszkopikus, komplexebb felépítésű test látható. A mikroorganizmust egy kutató léghajó fedezte fel körülbelül 27 kilométer magasságban.

Külön érdekes a felfedezett mikrobákban, hogy vízhez kötődnek. Nem ezek az első ilyen földönkívülinek tartott mikrobák, melyeket a sztratoszférában fedeznek fel.

Néhány évvel ezelőtt már tettek egy hasonló felfedezést, azonban akkor nem sikerült egyértelműen bizonyítani azok földönkívüli eredetét.

Hasonlítanak a kovamoszat-töredékhez, azzal a különbséggel, hogy idegen eredetűek. A tudósok szerint ezek akár a galaxis egy nagyon távoli pontjáról is származhatnak, így nagy valószínűséggel a Földön kialakult élet is teljesen máshonnan, a Földön kívülről származik.

A Marsot is túlélnék

A szakértők szerint még sok tucatnyi ilyen élőlény lehet a Földön, melyek képesek túlélni, akár más bolygók légkörében, és ez felveti annak a lehetőségét, hogy talán a Marson is létezhetnek ilyen élőlények.

Az sem kizárt, hogy a Mars talajának első pár centiméterén, vagy a mélyebb rétegekben vannak, és burjánzanak, de egészen biztos, hogy lennie kell ott valaminek.

Már csak azért is, mert valami nagy mértékben termeli a metánt, ami a vizsgálatok szerint biológiai folyamatokból származik, és mivel a metán hamar lebomlik, valami a közelmúltban, rendszeresen kellett, hogy termelje, és feltételezhetően termeli még ma is.

tudomány mars marskutatás csillagászat űrkutatás élet más bolygókon


Megtekintések száma: 44542





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet