Egyetlen apró mutációra vagyunk egy pusztító kataklizmától?

2017. április 21., péntek




Eddig is csak a szerencsén múlt, hogy nem alakult - még - ki a végzetes kombináció.

Hatalmas a veszély, mert egyre gyakoribbak a különféle mutációk az egyes potenciálisan világjárvány okozni képes baktérium és vírustörzsek esetében.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy alig egy mutációra van szükség ahhoz, hogy egy halálos, globálisan elterjedő világjárványnak legyünk tanúi.

H7N9 2013-óta több mint 1 000 embert betegített meg és az esetek 40 százalékában bizonyult halálosnak.

Honglin Chen, a Hong Kong Egyetemről, munkatársaival összehasonlították a 2013-as, emberekre is veszélyes H7N9 genomját, más influenza vírusokkal.

A H7N9 képes lehet az embereket is megfertőzni, korábban már elszórtak lehetett hallani iylen esetekről. 

A vírus genetikai mutációja már a küszöbön van, és ami a legijesztőbb az egészben, az, hogy ha ez bekövetkezik, több millió ember halhat meg világszerte.

A vírus ugyanis nagyon gyorsan tudna terjedni, pláne ha úgy sikerül mutálódnia, hogy rövid idő alatt elterjedhetne a Földön, és még oltóanyag sem állna a rendelkezésünkre, hogy megelőzzük a katasztrófát.

Jelenleg a vírus RNS készletében is mindössze egyetlen betűnyi az eltérés, és ez pont a fertőzőképességhez köthető.

Ez a mutáció feljavítja a vírus képességét az emberek és az egerek megfertőzésére, anélkül hogy befolyásolná a madarak sejtjeiben való szaporodásukat.

Hogy a jövőben ebből pontosan mi lesz, még nem tudni, de egyes járványügyi szakemberek komoly óvintézkedéseket, és felkészülést sürgetnek.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány járvány betegség betegségek világjárványok


Megtekintések száma: 95352





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet