Egyetlen teljhatalmú entitás lehet az univerzum teremtője?

2017. május 3., szerda




Ki, vagy mi teremtette a világot? Lehetséges, hogy minden vallás összefügg, egy, és ugyanazon teremtő erőt ábrázolja?

Isten teremtette a világot? Vagy valaki más? Egyáltalán, kicsoda Isten? Hogyan néz ki, van-e egyáltalán arca, és megjelenése?

Bár a Biblia leírja, hogy az embert a saját képmására teremtette, könnyen meglehet, hogy a teremtésünk pillanatában volt csak "emberibb" alakja, mint máskor.

De akár az is lehet, hogy az Isteni teremtést csak képletesen szabad értelmezni, és nem fizikailag lettünk a saját képmására megteremtve, hanem a belső valónk mivoltából tekintve.

Ha végignézünk a világegyetemen, és a Földön, akkor egy monumentális tervet látunk megvalósulni és kibontakozni.

Egy olyan végső alkotást, melyben túl sok a véletlenszerű egybeesés, hogy az csak a véletlenszerű mutációkból "dolgozó" evolúció műve legyen.

Sokkal inkább tűnik úgy a világ, mintha egy kozmikus, és intelligens lény intelligens terve lenne.

Az egész tehát az intelligens tervezettségről, vagy intelligens tervezésről szól, és rengeteg kérdést vet fel a célunkról az univerzumban, vagy az egész világ értelméről.

Ez az elmélet azt állítja, hogy az összetett, információ gazdag biológiai szervezetek intelligens okokkal magyarázhatók, és ezek az okok empirikusan érzékelhetők.

Nem vitás, hogy egyes dolgok, főleg biológiai jelenségek meghaladják azt, amit a Darwini evolúció véletlenszerűsége meg tudna magyarázni.

Vannak ma a természetben olyan leegyszerűsíthetetlen megoldások, szerveződések akár sejtszinten is, melyek olyan elemekből állnak össze, amik nem alakulhattak volna ki a másik nélkül. Vagyis gyakorlatilag az evolúciós magyarázat szerint nem is létezhetnének.

Egy új rész kifejlődése magyarázható véletlen mutációval, de a rendszer működéséhez szükséges alaprészek párhuzamos fejlődése nem.

Sokan ezt az intelligens tervezettség számlájára íjrák, és egyik legfőbb bizonyítékának tekintik.

Míg az intelligens tervezés elmélete nem kívánja azonosítani az intelligencia forrását, ugyanakkor rengeteg kutató és matematikus, de még elméleti fizikusok is megpróbálták megfejteni a teremtő kilétét.

Az igazság azonban az, hogy ma sem tudjuk.

Az viszont biztos, hogy a világvallások nem véletlenül tisztelték az eget, és az isteneiket, akik szinte kivétel nélkül az égből érkeztek, vagy az éghez volt közük.

A legtöbb elmélet szerint a különféle vallások ugyanazt a teremtő erőt írják le, és istenítik, csak az adott kultúrához igazítottan.

Buddha, Krisna, és Jézus ugyanazon entitásnak egyfajta megtestesítése, egy olyan megváltástörténeten keresztül, mely segít megérteni a teremtést, és az emberi élet értelmét.

A teremtő feltételezhetően nem egyetlen lény egyede, hanem egy mérhetetlenül nagy erő, végtelen energiával. Az is meglehet, hogy a teremtő egy intelligenciával rendelkező energiaplazma, vagy részecskék egy halmaza.

A jövőkutatók szerint a teremtőhöz csak nagyon soká, több ezer év múlva fogunk közelebb jutni, de az összes titkát a teremtő mivoltából adódóan talán soha nem érthetjük majd meg.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek vallás isten univerzum teremtő


Megtekintések száma: 95620





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet