Egyiptom legnagyobb rejtélye oldódhat meg: Tutanhamon felesége lehet eltemetve egy újonnan felfedezett sírban?

2017. július 19., szerda
A híres és legendás régész, Zahi Hawass azt állítja, lehet, hogy végleg megoldódhat a nagy rejtély.

Egy olyan sírhelyet találtak, mely könnyen lehet, hogy a legendás és régóta keresett Anheszenamon sírja, végső nyughelye.

Az uralkodó feleség sírját nagyon régóta kutatják, de ezigáig senki sem jutott közel a megoldáshoz annak ellenére, hogy számtalan különféle elmélet látott napvilágot róla, és rengeteg nyom arra vonatkozóan, hogy hol kellene keresni.

A mai napig nem sikerült bizonyítani, hogy hol volt a végső nyughelye, így felvetődött a kérdés: valóban hol lehetett a keresett sokezer éves hölgy?

Zahi Hawass egy tapasztalt és nagy hírnévvel rendelkező régész. Ő azt állítja, talán most megtalálhatták azt, amit rengeteg egyiptológus oly régóta keres.

A feltárt, és most folyamatosan vizsgált sír a Királyok-völgyétől nincs messze, mindössze néhány száz méterre van.

Hawass elmondta, hogy abban biztosak, hogy ez egy egykori sírhely, és abba is, hogy egyfontos személy sírja lehetett. Ezért merült fel többekben, hogy Tutanhamon felesége nyugodhat itt.

Azonban ahhoz, hogy ezt megerősítsék, még rengeteg kutatást kell elvégezni, és a feltárást teljes mértékben lefolytatni.

Anheszenamon, eredeti nevén Anheszenpaaton (i. e. kb. 1351 – i. e. 1321 után) egyiptomi királyné a XVIII. dinasztia vége felé; Ehnaton és Nofertiti harmadik lánya, Tutanhamon felesége. Gyermekkorában számtalan helyen ábrázolják és említik az apja által épített új fővárosban, Ahet-Atonban, melyet Ehnaton az általa imádott isten, Aton tiszteletére épített.

Ehnaton halála és az egyistenhit bevezetésére tett kísérlet kudarca után a még gyermekkorú Tutanhamon került trónra, akinek uralkodása alatt Egyiptom visszatért a többistenhithez. Tutanhamon tíz évnyi uralkodás után meghalt, és mivel élő gyermekük nem született, Anheszenamonra maradt a trónutódlás biztosítása.

A hettita források a mai napig őt azonosítják és nevezik meg, mint azt az özvegy uralkodónét, aki Egyiptom legfőbb ellenségétől, a hettitáktól kért férjet, hogy ne a szolgák közül kelljen választania.

Végül azonban minden hiába volt, mert Ehnaton egy korábbi udvaronca, Ay került a trónra, aki talán Nofertiti apja volt.

Ha tényleg Tutanhamon feleségének sírját találták meg, az egy hatalmas régészeti szenzáció lenne nem csak Egyiptomban, hanem az egész világon.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek egyiptom tutanhamon régészet fáraók


Megtekintések száma: 72468

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet