​Egyre jobban imbolyog a bolygónk: valami zajlik a Földdel

2021. május 8., szombat




Az olvadó gleccserek miatt felszabadult víztömeg újraeloszlása miatt a bolygó megdőlt és megingott, aminek következtében a pólusok elmozdultak a helyükről.

A föld mágneses sarkainak helyzete egyébként sosem volt állandó, a pólusok évente átlagosan 15 kilométernyit mozdulnak el, véletlenszerűnek tűnő irányban és mértékben. Az elmúlt 15 évben azonban a Föld tengelye 17-szer gyorsabban vándorolt odébb, összehasonlítva az előző másfél évtizedes időszakkal.

A változás legfőbb oka a bolygó vízeloszlásának változása.

Egy nemrégiben készült tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy a Föld tengelyének és pólusainak felgyorsult elvándorlása a világ gleccsereinek, különösen a sarkvidéki jég olvadásának az eredménye. A kutatás szerint a globális felmelegedés következtében az elolvadt jégből keletkezett víz megváltoztatja a Föld víztömegének eloszlását a földgömbön. A Föld tömegének eloszlásában bekövetkezett változás – úgy tűnik – a pólusok és a tengely felgyorsult elmozdulását eredményezték.

Az 1990-es évek óta többmilliárd tonna jég olvadt a klímaváltozás nyomán a tengerekbe.

A bolygó forgástengelyének ilyetén való elmozdulása rámutat arra, hogy az emberi tevékenység milyen komoly hatással lehet a bolygóra.

A NASA szakértői szerint a Föld ingása sem az éghajlatra, sem a környezeti katasztrófákra nincs hatással. Ennek ellenére a felfedezés fontos, hiszen ismét azt igazolja, hogy az emberiség óriási hatással van a bolygóra.


Megtekintések száma: 3662





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet