Egyre nő a földimogyoró allergiások száma: ezt tedd, ha nem akarod, hogy a te gyereked is allergiás legyen rá!

2017. január 8., vasárnap




Világszerte egyre inkább növekszik a földimogyoró allergiások száma, pedig egy egyszerű és tudományosan bizonyítottan hatásos módszerrel meg lehet előzni a bajt.

Iszonyatos mértékben nő az allergiás megbetegedések száma az egész világon. Az allergia népbetegségé vált, és nem csak különféle vegyszerekre, hanem élelmiszerekre is egyre többen allergiásak.

Ez azért aggasztó folyamat, mert korábban nem volt ennyi allergiás beteg, ezért sokan az élelmiszerekben található vegyszereket okolják.

A vegyszerek ugyanis rengeteg reakciót képesek kiváltani az immunrendszerből, ennek ellenére az utóbbi évtizedekben olyan természetes anyagokra is allergiát mutatnak a gyermekek - és felnőttek is - mint például a földimogyoró.

Ez azért súlyos probléma, mert a mogyoró allergia az egyik legsúlyosabb allergia, ugyanis sokszor életveszélyes reakciókat képes kiváltani az emberből.

Rengeteg gyermek lesz ma földimogyoró allergiás, egyre növekvő ütemben. Pedig a megelőzése egyszerűbb, mint gondolnánk.

Ugyanis a földimogyoró-allergia kialakulását leginkább korai expozícióval lehet megelőzni.

Azokat a gyerekeket, akik fogékonyabbak az allergiára - ezt már különféle vizsgálatokkal ki lehet ma már deríteni - érdemes már csecsemőkorban lassan földimogyoróval etetni.

Ez bizonyítottan csökkenti a földimogyoró allergia kialakulásának kockázatát. Ezt pedig tudományos kísérletek és vizsgálatok bizonyítják, melyeket orvosok és kutatók hitelesítettek.

2015-ben jelent meg az a tanulmány, ami azóta mérföldkőnek nőtte ki magát, melyben 628 kisgyereket vizsgáltak meg.

Az alanyok közül a bőrszurkálós vizsgálatok alapján 98 bizonyult érzékenynek a földimogyoróra, 530 nem. A vizsgálatok után a gyerekeket véletlenszerűen két csoportba osztották.

A két csoport közül az egyiket földimogyoróval kezdték el etetni, a kontrollcsoportot pedig nem, és vizsgálták az ezt követő hatásokat. Arra az eredményre jutottak, hogy a több éves utókövetés után az 530 fős, nem érzékeny mintából a földimogyorómentesen tápláltak 13,7 százaléka, a földimogyoróval is etetetteknek csupán 1,9 százaléka lett később allergiás a földimogyoróra.

A földimogyoróra érzékeny 98 gyerek földimogyoró-mentesen táplálkozó részének 35,3, a földimogyoróval is tápláltaknak viszont csupán 10,6 százaléka lett később allergiás.

Azóta még több kutatást végeztek, és egyre erősebb lábakon áll ez a különös, ámde tényleg bizonyítható teória.

Az allergia megelőzésében kifejezetten hatásos lehet, főleg ha már csecsemőkorban elkezdjük földimogyoróval etetni a gyerekeket. Ez egy csodafegyver lehet arra vonatkozóan, hogy felvegyék ezzel a makacs és agresszív allergiafajtával a harcot.

Hivatalos ajánlás

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet most nemrég olyan hivatalos ajánlásokat adott ki, melyet bárki elolvashat, és megfogadhatja, ha még a gyereknevelés elején van.

A kutatási anyag rávilágít arra, hogy akinél komoly esély van arra, hogy kialakul nála a földimogyoró allergia, már 4-6 hónapos koruktól kezdődően érdemes bevezetni a földimogyorót az étrendjükbe.

Persze előtte mindenképpen érdemes elvégezni egy allergia tesztet. Rendszerint ezek a gyerekek a tojásra is érzékenyek, és ekcémában szenvednek.

Érdemes nem az egész mogyorót odaadni a gyereknek, nehogy fennálljon a fulladásveszély. Ilyen esetben érdemesebb tiszta mogyoróvajjal etetni a gyermeket, és később átvezetni a szilárd, egész, vagy tört mogyoróra.

Ha a gyermek csak mérsékelten veszélyeztetett, akkor a gyermeken az közepes vagy enyhe ekcémaként jelenik meg. Az ő esetükben elég fél éves kortól elkezdeni a földimogyoró bevezetését az étrendbe.

A legkevésbé veszélyeztetett gyermekeknek általában sem ételallergiájuk, sem ekcémájuk nincsen, azonban őket is érdemes időnként földimogyoróval etetni.

Itt azonban már a szülő tetszőlegesen döntheti el, hogy akarja-e, hogy a gyermeke mogyorót fogyasszon, vagy sem.

egészség orvostudomány betegség betegségek egészség megelőzés egészségügy


Megtekintések száma: 35274





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet