Egyre több a kétfejű cápa: rejtély, mi okozza!

2016. november 5., szombat




Az elmúlt időszakban megszaporodtak az élve talált, két fejjel született cápák. A kutatók egyelőre teljesen értetlenül állnak a jelenség oka előtt.

Riasztó dolgok zajlanak a természetben mostanában. Egyre több kétfejű cápára akadnak a szakemberek a természetben. Ez korábban ne volt így, és mivel a számok egyre nőnek, egyre kisebb annak e lehetősége, hogy csak elszigetelt esetekről van szó.

Valami sokkal összetettebb és aggasztóbb dolog zajlik a tengerekben, mint azt korábban bárki is el merre volna képzelni.

Évek óta egyre több az olyan cápa, és egyéb élőlény, melyek genetikai torzulással jönnek a világra. Ennek az okát egyelőre senki sem ismeri, de abban sokan egyetértenek, hogy feltételezhetően a megváltozott éghajlat mellett a lassan elsavasodó óceán, és a benne lévő kemikáliák, méreganyagok váltják ki ezt a hatást.

A tudósok most úgy döntöttek, alaposabban utána járnak a jelenségnek, ugyanis sejtéseik szerint igen komoly a baj, mely a mi életünkre és egészségünkre is veszélyt jelenthet.

Valentín Sans Coma professzor, a Malagai Egyetem kutatója korábban egy kétfejű macskacápa-embriót vett alaposan szemügyre, emellett pedig további 800 cápaembriót is megvizsgált laboratóriumi körülmények között.

A szakember arra jutott, hogy a torzszülöttséget a legnagyobb valószínűséggel egy káros genetikai mutáció idézi elő, mivel a tanulmányozott kétfejű embrió nem volt kitéve semmilyen fertőzésnek, radioaktív sugárzásnak vagy kemikáliának.

Igen ám, de bizonyítottá vált mára, hogy a Fukushimai-katasztrófa során annyi radioaktív izotóp került az óceánba, hogy az Amerika partjainál élő halak is mérhető raidoaktivitással rendelkeznek.

És ez még nem minden. Az óceán kezd elsavasodni az éghajlat melegedésének, és a vízbe jutó szennyeződéseknek köszönhetően.

Mindennek tetejében kimutatták, hogy a tengeri élőlények nagy részében már daganatok burjánzanak, és botrányos módon ezeknek a beteg állatoknak a húsát dolgozzák fel, és csomagolják el élelmiszerekként a fogyasztók számára.

A kutatók értetlenül állnak a kétfejű cápák esete kapcsán, de azt sejtik hogy a vadon élő cápáknál előforduló genetikai rendellenességek kialakulásához számos tényező együttesen járul hozzá.

Van egy olyan elmélet is, ami a túlhalászást is felelőssé teszi, mint lehetséges faktort. Ez ugyanis hozzájárul a genetikai változatosság csökkenéséhez, ami miatt megnő a rendellenességekkel, például két fejjel világra jött utódok száma.

Ezek a példányok életképtelenek, hamar elpusztulnak, ezért is szükséges a kedvezőtlen tendencia hátterében álló okok feltárása.

Nem utolsó sorban az is sokat nyom a latban, hogy ez a rendellenesség akár az emberre is veszélyes lehet, ha kiderül, hogy valóban mérgek, és szennyeződés következménye inkább, mint biológiai eredetű.

tudomány rejtély rejtélyek genetika


Megtekintések száma: 198110





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet