Egyre több a poloska a lakásodban? A jövőben végzetes invázió fenyegethet

2016. október 12., szerda
A poloskák idén ősszel sokkal nagyobb számban lepték el a lakást, mint a korábbi években. Ezt részben a nemzetközi kereskedelem erősödésének, és a globális felmelegedés egyre nagyobb hatásának „köszönhetjük”. Mi vár ránk a jövőben?

Bizonyára mindenkinek feltűnt, főleg a vidéken élőknek, hogy idén sokkal több poloskát kellett kitessékelni a lakásból.

Őszi poloska invázió

Azért kitessékelni, mert a poloskát nem lehet csak úgy lecsapni. Ha valaki papuccsal esik neki, akkor nagyon kellemetlen, már-már büdös szagot áraszt. A poloska nyugalmi állapotban is árasztja ezt a kellemetlen szagot, azonban mikor elpusztítjuk, ez a szag felerősödik.

Sokan szembesültek most a hetekben ezzel a csendes rovarinvázióval. Ráadásul a most a lakásokba fészkelt poloskák nem is őshonosak hazánkban.

Poloskák milliói próbáknak majd a jövőre elkövetkező időszakban is bejutni majd lakásainkba, azonban ez az egész invázió nem csak egyre nagyobb méreteket fog ölteni, hanem egyre veszélyesebb is lesz.Ráadásul a szeptemberi meleg időjárás kedvezett az észak-afrikai eredetű zöld vándorpoloska elszaporodásának Közép-Európában, így Magyarországon is sokkal több van belőle, mint az elmúlt években.

Előreláthatóan október végéig kitarthat majd a jelenlegi poloska invázió, de nincs okunk megnyugodni: ezek az inváziók rendszeresek lesznek, és egyre durvábbak.

Veszélyes lehet a jövőre nézve

Az idegen poloska és más rovarfajok megjelenése és elterjedése nem új keletű, de sokkal drágább és veszélyesebb, mint gondolnánk.

A francia Paris-Sud Egyetem kutatói által összeállított első nagy, összehasonlító adatbázisból az derül ki, hogy az idegenhonos rovarok miatt évente legalább 70 milliárd dollár - 19 ezer milliárd forintot jelent - kárt okoznak a különböző termékekben és szolgáltatásokban, emellett évente több mint 6,9 milliárd dollárt tesznek ki a többlet egészségügyi kiadások.

Ráadásul ezek a betelepülő fajok javarészt a klímaváltozás hatására jönnek Európába, amiért a globális felmelegedés felel.

Ezek a fajok ide betelepülve komolyan veszélyeztetik az őshonos ökoszisztémát., hosszú távon pedig a gazdaságunkat is súlyos helyzetbe sodorhatják.

Arról nem beszélve, hogy ezek a rovarinváziók, mint amilyen az idei poloskainvázió, egyre gyakoribbak lesznek. És itt nem csak a kényelmünk, és az életünk megkeserítéséről van szó, hanem a fertőzések okozta veszélyről is.

Ugyanis egyes rovarfajok magukkal hozhatnak majd Európában eddig nem ismert kevésbé súlyos, vagy akár súlyos kórságokat, amikre az Európában élők még nincsenek felkészülve.

A nemzetközi kereskedelem egyre nagyobb megerősödése is egyértelműen elősegíti ezeknek a nem őshonos, invazív fajoknak a bejutását nem csak Európába, hanem akár Magyarországra is.

A jövőben tehát nem árt majd alaposan felkészülni arra, hogy különféle bogarak lephetik el a vidékeinket, és egyre nagyobb számban pusztulnak majd a terményeink.

tudomány érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 112679

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet