​Egyre több fertőzés várható a klímaváltozás miatt

2020. június 19., péntek
Egy friss tanulmány alapján a globális felmelegedéssel több olyan fertőzéses megbetegedés várható, melyet a vibrió elnevezésű, pálca alakú baktériumok okoznak –

írja az MTI. 

A Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) csapata szerint a tengerek és a folyótorkolatok vizének melegedése elősegíti a sót jól tűrő mikroorganizmusok terjedését.

20 Celsius-fok fölött gyorsabban szaporodnak a vibriók, különösen a Balti-tengerben nőhet a veszély, amely eddig hűvösebb volt

– mondta Eckhard Strauch, az intézet vibriókutató részlegének vezetője.

A hosszabb hőhullámok során a vízhőmérséklet 20 Celsius-fok fölé emelkedhet, Strauch szerint ezzel két veszélyes faj, a Vibrio vulnificus és a Vibrio cholerae non-O1 számára is javulnak a feltételek.

A vibriók az egész Baltikumban, valamint az északi-tengeri folyótorkolatokban is elterjedtek. 

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) az év eddigi hónapjai alapján úgy véli, hogy új hőmérsékleti rekordok születhetnek idén, az északi féltekén ismét forró nyár várható.

Fiatal, egészséges felnőttek ritkán betegednek meg vibriófertőzéstől, idősebb vagy legyengült immunrendszerű emberekre azonban komoly veszélyt jelent. 

A kórokozók főként a cukor- és májbetegeket, illetve a daganatos pácienseket fenyegetik. 

Halálos kimenetelű fertőzés egyébként viszonylag ritkán történt az elmúlt években, a betegséget antibiotikummal kezelik.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 80024

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet