Ehető az űrben termesztett saláta

2015. augusztus 14., péntek




A Nemzetközi Űrállomás űrhajósai elégedetten nyilatkoztak a helyben termesztett salátáról. A NASA 2014 májusában kezdte meg az űrben termesztett növények vizsgálatára vonatkozó kutatását, az első palántákat ugyanis akkor ültették el az ISS asztronautái.

[dropcap]M[/dropcap]ost végre elérkezett az idő, hogy ők maguk teszteljék a végeredményt, mielőtt a Földön részletes vizsgálatnak vetnék alá azokat, az első kóstolás alapján pedig kijelenthetjük, hogy semmi nem utal komoly gondokra.

Az űrügynökség részletes bejegyzéssel készült a nagy eseményre, ebben pedig többek között kijelentették, hogy a helyben megtermelt élelemnek kiemelt szerepe lesz a hosszabb űrutazások során, hiszen a friss növények megléte és azok elfogyasztása nemcsak táplálkozási, de pszichológiai szempontból is fontosnak bizonyulhat. Az ISS-en megtermelt egyszerű kerti salátát megkóstoló űrhajósok szerint az friss és finom volt. Ez mindenképpen jó hír a NASA számára, a részletes tesztre azonban csak később kerül sor.

Fontos szempont volt ugyanis, hogy a szolgálatot teljesítő legénység tagjai csak a növény egyik felét válasszák le óvatosan a törzsről, ez utóbbit ugyanis visszaküldik a Földre, ahol komoly vizsgálat keretei között keresik az esetleges problémákat. Ez a helyszínen nem volt kimutatható, egy rövid teszt után negatív bakteriális eredményt kaptak, maga a saláta pedig kifejezetten kellemesen hatott a sok fagyasztott élelem után. Úgy tűnik tehát, hogy az állomáson vörös, kék, illetve zöld LED-ek segítségével felnevelt saláta elfogyasztása nem jelent gondot, ez pedig jelentős lépés az önellátás megvalósítása felé vezető úton.

A szakemberek leszögezték, hogy az ISS kerti salátái sem a méretet, sem pedig a formát illetően nem különböznek a hagyományos úton termesztett társaiktól, de a belső összetételt illetően sincs eltérés ezek között.


Megtekintések száma: 20476414





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet