Ehető rovarokkal harcolnának a globális élelmiszerválság ellen a jövőben

2016. november 15., kedd




A jövőben a globális felmelegedés hatására a mezőgazdaság rengeteg helybe hanyatlani fog, vagy veszélybe kerül. Ez egy egész világra kiterjedő éhezési hullámot indíthat el. A jövőben ehető rovarokkal vennék fel a harcot az éhezéssel szemben.

Ehető rovarok. Már eleve így leírva is egészen bizarrul hangzik a dolog, pedig a történet nem ördögtől való. Sőt! Éppen ellenkezőleg.

Ez menthet ugyanis meg minket attól, hogy éhen pusztuljunk majd a jövőben. Amellett, hogy rengeteg fehérjét tartalmaz, nemrég az is kiderült, hogy kiváló vasforrás is.

Világméretű élelmiszerhiány jöhet

Régóta egyre aggasztóbb híreket hallani a jövővel, és a globális felmelegedéssel kapcsolatban. A jövő klímakutatói azt kutattál éveken keresztül, hogy milyen következményekkel jár majd a mezőgazdaságra nézve az éghajlat drasztikus változása.

Lesznek területek, amiket eláraszt majd a víz, és olyanok, ahol minden elsivatagosodik. Az extrém időjárást rengeteg növény fogja megsínyleni.

A búza nem fog normálisan megteremni, szintúgy a kukorica, és a burgonya. Ez pedig az egyre növekvő igényekkel szembe fog menni, és nem leszünk képesek kiszolgálni az emberiség élelmiszeréhségét.

Ez pedig az elkövetkező 30-40 évben egy globális, egész világra kiterjedő élelmiszerválsághoz, éhezéshez vezethet majd.

Ehető rovarok lehetnek a túlélésünk kulcsai

A jövőkutatók azonban találtak egy jó megoldást arra, mivel lehetne áthidalni a katasztrófát, ha az élelmiszer-termelés csökkenni kezdene.

Az ehető rovarokról már régóta beszél a tudomány. Nem csak azért lenne jó részben, vagy teljesen áttérni rájuk, mert csaknem ugyanannyi tápanyagot tartalmaznak, mint a növények, és a fehérjeforrásban kifejezetten gazdagok.

Egy nemrégiben végzett tanulmány szerint a vasmennyiség is kiemelkedően magas a rovarokból származó táplálékban. A rovarok ugyan az Európában élőknek nem hangzik túl étvágygerjesztően, a keleti és ázsiai országokban sok helyen megszokott kulináris élvezeteknek számítanak.

ne feledjük, ha beüt az élelmiszerválság, nem biztos, hogy lesz más választásunk, minthogy ilyen ehető, más országokból importált rovarokat együnk hétköznapjainkban.

A jövőkutatók szeriont akár a kenyér napi szintű helyettesítésére is alkalmasak lehetnek a jövőben, így olyan alapélelmiszerekké fognak válni, mint a lisztből készült termékek, vagy a tej.

A trópusokon és szubtrópusi vidékeken azonban bizonyos rovarokat, például a kifejlett termeszeket vagy bizonyos rovarlárvákat szívesebben fogyasztanak, mint a "megszokott" madár-, hal- vagy emlőshúst.

Afrika nagy részén a mopaneféreg - a Gonimbrasia belina lepke mopanefákon táplálkozó hernyója - számít rendkívül népszerű ínyencfalatnak.

Ráadásul kutatások kimutatták, hogy a tücskök és a szöcskék azonos mennyisége táplálóbb lehet, mint ugyanannyi marha- vagy sertéshús. vagyis a jövőben a szűkös időkben kitűnő tápanyagforrás lehet az éhező emberiségnek.

globális felmelegedés tudomány egészség az emberiség jövője klímaváltozás globális éhínség éhezés


Megtekintések száma: 111284





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet