Ekkora aszteroidának kellene a Földbe csapódnia, hogy kipusztuljon az emberiség!

2016. november 7., hétfő




A dinoszauruszokat 65 millió éve kipusztító meteor 10-15 kilométeres nagyságú volt. Évmilliók kellettek ahhoz, hogy az élővilág újra föleszméljen belőle. De mekkora aszteroida kellene ahhoz, hogy minket, modern embereket elötöljön a Föld színéről?

Állandó aszteroida veszélyben éljük mindennapjainkat. Az emberek nem is tudnak róla, de napi szinten bombázza bolygónk légkörét több tucat kisebb-nagyobb űrszikla, míg mi éljük hétköznapi életünket.

A kisebbeket hullócsillagként észleljük, de a nagyobbak azonban akár a földfelszínt is elérhetik.

Többé-kevésbé ezek a meteoritok nagy veszélyt is jelenthetnek ránk, az emberiségre nézve, hiszen ha kellő mérettel rendelkeznek a légkörbe lépéskor, akkor globális pusztítást vihetnek véghez.

Az egyik leglátványosabb és legismertebb eset az elmúlt években a 2013 február 15-én Cseljabinszk felett megjelenő, majd felrobbanó aszteroida volt.

A légkörbe érkezett meteorit valószínűleg 17 méter átmérőjű volt, és még a levegőben felrobbant, de több darabja elérte a földet.

A cseljabinszki meteor felrobbanása több mint ezer embert sebesített meg és nagyon sok épületet rongált meg.

Pedig ez „csak” egy 17 méteres átmérővel rendelkező meteorit volt mindösszesen. De vajon mekkora meteoritnak kellene a Földbe csapódnia, hogy az kipusztítsa véglegesen az élővilágot, és így az emberiséget?

Ehhez érdemes alapul vennünk azt, hogy a világtörténelem legnagyobb becsapódásának tartott, 65 millió évvel ezelőtti aszteroida mekkora volt pontosan. A mexikói Yucatán-félszigeten találták meg annak idején az óriási ősi kráter körvonalait. A később Chicxulub-kráternek elkeresztelt becsapódási zóna óriási méretű.

A krátert Glen Penfield geofizikus fedezte fel, miközben kőolaj után kutatott a Yucatánon, az 1970-es évek végén. Amikor kiszámították, mekkora űrszikla okozta a krátert, egy 10 km átmérőjű meteoritra jutottak.

Azonban 2010-ben kiderült, hogy a meteorit jóval nagyobb, egy akár 14-15 km-es darabka is lehetett.

Érdekesség, hogy a kutatók ma már azt is sejtik, hogy ez a gyilkos meteorit honnan érkezett.

Az új kutatások bizonyítékai arra utalnak, hogy a becsapódó tárgy egy olyan nagyobb aszteroida darabja volt, amely 160 millió évvel ezelőtt töredezett szét, egy a bolygótól távol bekövetkezett ütközés során

A dínókat kiirtó aszteroida tehát egy 14-15 km átmérőjű szikla volt. Legalább ekkorának kellene lennie a becsapódó űrsziklának, hogy esélye legyen kipusztítani az emberiséget.

Egy bizonyos Brian Todd számolta ki még 1997-ben különféle pusztítási modelleket figyelembe véve, hogy az aszteroida méretének mekkorának kell lennie, hogy egészen biztosan megpecsételje a sorsunkat, és esélyünk se legyen.

A számítások alapján már egy 8-900 métere meteorit becsapódása is akkora erőt szabadítana fel, mint egy 100 megatonnányi TNT felrobbanása.

Brian számításai végén arra jutott, hogy a meteoritnak 96 km-es átmérővel kell rendelkeznie ahhoz, hogy minden életet eltöröljön a Föld színéről, még a baktériumokat is.

Annyi por kerülne a légkörbe, hogy az évszázadokon, vagy akár évezredeken át eltakarná az eget, és globális lehűlést okozva jégkorszakba taszítaná a bolygót.

A fullasztó porfelhőben gyakorlatilag az emberek napok alatt megfulladnának.

Egy ekkora becsapódás kétség kívül emberek milliárdjait ölné meg. Akik nem halnának meg azonnal, azoknak többsége valószínűleg éhen halna, vagy a már említett por végezne.

Egy ekkora objektummal való ütközés nem csak minket pusztítana ki, de a vírusokat, baktériumokat is. Gyakorlatilag sterilizálná a bolygó, és csak kis eséllyel maradnának túlélő mikróbák, mélyen a földkéreg alatt.

A növények nagy része kipusztulna, éhezést és betegségeket vonva maga után. Arról nem is beszélve, hogy már a becsapódáskor milliónyian halnának meg a robbanás miatt és az azt követő tüzekben.

A becsapódás több kilométer magasba repíteni a vizet, mely gyakorlatilag savas esőként zuhanna vissza a felszínre.

Szerencsére ma egyetlen olyan nagyméretű objektumot sem ismerünk, mely képes lenne ekkora pusztításra, és keresztezné a Föld pályáján, de résen kell lennünk, hiszen az Ördög nem alszik…

tudomány dinoszauruszok világvége globális katasztrófa meteorzápor


Megtekintések száma: 177743





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet