​Ekkortól lehet kötelezővé tenni a védőoltást Müller Cecília szerint

2021. január 20., szerda
A koronavírus elleni védőoltással valamennyi szakértő szerint megállítható lenne a járvány, de legalábbis óriási előrelépés lenne a tömeges elterjesztése.

Éppen ezért többekben felmerült már az, hogy miért nem teszik kötelezővé.

Nemrégiben a Magyar Orvosi Kamara egyik titkára nyilatkozta azt, hogy szerinte “belefér”, hogy kötelező oltás legyen belőle Magyarországon.

A szakmén belül számos feltétele van annak, hogy egyáltalán felmerüljön egy – bármilyen – oltás bevétele a kötelezően beadandó védőoltások közé.

Ugyanakkor Müller Cecíliát is megkérdezték a témában és meglepő válaszokat és információkat adott.

Tényi István, egykori fidesz-tag fordult ezzel a levéllel a tiszti főorvos asszonyhoz:

Kérem, hogy az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország Kormánya fontolja meg, hogy egyes munkakörökhöz, és/vagy életkorhoz kötötten legyen kötelező a koronavírus-oltás.”

Erre egyébként jogi lehetőség lenne is – mármint, hogy egy oltás bekerüljön a kötelező védőoltások közé. Tényi meg is indokolta az Alaptörvény, illetve korábbi alkotmánybírósági határozatok alapján.

Dr. Müller Cecília szakmai válaszában az áll, hogy a védőoltások, csakúgy, mint más egészségügyi bevatkozások esetén tudományos alapossággal ki kell vizsgálni, hogy a beavatkozás milyen kedvező eredménnyel járhat, mi a kockázata, illetve teljesülnie kell annak az elvnek is, miszerint a beavatkozás kockázata kisebb legyen a beavatkozás elmaradásával járó kockázatnál.

Ennek megállapítása tudományos kérdés, a beavatkozás egyénre szabott alkalmazása pedig orvosi kérdés – áll Müller Cecília levelében, kiemelve, hogy ezeket a dolgokat nem lehet jogi kérdésként kezelni.

“Számos kérdésre vonatkozóan még nem állnak rendelkezésre egyértelmű adatok, evidenciák.”

A levélből kiderül, nem ismert pontosan, hogy:

A betegség átvészelése mennyi ideig nyújt védettséget.

Ezt a védettségi időtartamot mennyire befolyásolja a páciens meglévő alapbetegsége, életkora, egészségügyi állapota.

Nem ismert pontosan, mennyire befolyásolja a védettséget, ha tünetmentes volt a fertőzés.

“A fentiekből következik, hogy egyelőre nincsenek pontos adatok arra vonatkozóan, hogy a védőoltás után mennyi ideig tart majd a védettség.”

áll a tisztifőorvos levelében.

Vagyis, “lefordítva” a tisztifőorvos levelét: amíg nem tudunk még többet a vírusról, az ellene készült vakcinákról és azok hatásairól, és amíg önként nem oltatta be magát megfelelő számú ember ahhoz, hogy elég tapasztalatot lehessen összegyűjteni róla, addig nem lehet a kötelező oltások közé bevenni a koronavírus elleni vakcinákat, mint ahogy bármely más betegség elleni vakcinát sem.

Eddig 10-15 éven át gyűjtötték egy új hatóanyag engedélyeztetése, és bevezetése előtt az adatokat, önkéntesek vettek részt a tesztelésben különböző kockázati csoportokból, és a tudományos tevékenységhez való személyes hozzájárulásukért cserében anyagi ellenszolgáltatást kaptak.

A döntéshozatalnak alapvetően két fő útja van, és mindkettőnek megvan a maga ideje, és helye. Kérdés, hogy mennyi idő áll rendelkezésre, mekkora anyagi forrás, továbbá, hogy milyen következményei lehetnek egy hibás döntésnek…


Megtekintések száma: 20628

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet