Elérhető lehet a mellrák elleni védőoltás egy évtizeden belül: milliókat menthet meg

2019. október 16., szerda
Egy floridai klinika már javában készül a tesztekre. Az új szer nemcsak a mellrák kiújulását, de a kialakulását is megakadályozza.

Egy évtizeden belül forgalomba kerülhet egy védőoltás, mely nemcsak megakadályozza az emlő- és petefészekrák kiújulását, de a betegségek kialakulását is meggátolhatja, írja a Forbes. 

A floridai Jacksonville-ben működő Mayo Clinic kutatói nagyon optimisták az oltást illetően:

"Nem túlzás kijelenteni, hogy nyolc éven belül mindenki számára elérhető lehet a vakcina az orvosán vagy a gyógyszertárakon keresztül" - nyilatkozta Keith L. Knutson, az intézmény immunológusa.

Knutson hozzátette: a kutatás még korai szakaszában van, és legalább három évbe telik, mielőtt az oltás a harmadik, vagyis a forgalomba hozatal előtti fázisba ér. Ekkor már sok beteg számára lesz elérhető. Számításai szerint az első fázisú klinikai tesztek akár 2020-ban elkezdődhetnek.

Az immunológus kifejtette, hogy az oltás hasonló logika mentén működik, mint az influenza elleni védőoltás.

"Amikor megfázunk, a szervezetünkben immunválasz alakul ki.

Ez valójában nem akadályozza meg a betegséget, de annak elburjánzását sem engedi, egyben segít a megtisztításában. 

Vagyis ha az immunrendszert kiképezzük a rákos vagy rákkeltő sejtek felismerésére, akkor a szervezet kiküszöbölheti őket, még mielőtt kifejlődnének" - magyarázta el Knutson.

Az immunológus kitért arra is, hogy az eddigi tesztek során semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak. A következő lépés pedig az, hogy szigorú és alapos klinikai tesztekkel meggyőzzék a vakcina hatásosságáról az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalt (FDA).

A Mayo Clinic kutatói egyelőre a tripla negatív mellrák és a HER2 emlőrák elleni vakcinával rendelkeznek, de már dolgoznak a DCIS-t (alacsony kockázatú, nem invazív emlőrák) megakadályozó oltáson is.

A cég számításai szerint a tesztek összesen több tízmillió dollárba kerülnek majd.


OSZD MEG másokkal is!

egészség rák életmód


Megtekintések száma: 59292

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet