Élet nyomait rejti a Titán? Tudósok megdöbbentő dologra bukkantak, mely átütheti az eddigi tudományos ismereteinket

2023. augusztus 5., szombat




Egy felvetés szerint – melyet konkrét mérések reményeire alapoznak – a Titánon élet lehet.

Amikor megemlítik a Titánt, gyakran szóba kerül az, hogy lehet-e élet a bolygón.

A Titán nem más, mint a Szaturnusz egyik kisbolygó méretű holdja, ahol az elmúlt évek kuutatásai alapján rengeteg metán van, méghozzá gáz és cseppfolyós halmazállapotban.

Ma a tudományunk csak vízalapú életformákat ismer, melyek működéséhez és fejlődéséhez elengedhetetlen a víz jelenléte.

Azonban elméleti szinten - szigorúan elméleti szinten - semmi akadálya annak, hogy létezzenek más anyagokat alapul vevő életformák. 

A Titánon úgy sejtik, hogy teoretikusan ugyan, de jelen lehet rajta egy metán alapú élet.

Titán az egyetlen olyan hold a naprendszerünkben, aminek felszínén folyók és tengerek vannak, igaz, cseppfolyós metánból és etánból, sőt, a légkörben egyszerű szerves molekulák is kimutathatóak.

Ezek az élet építőkövei, és ha az élet képes volt megindulni itt, akkor mára akár összetettebb létformák is jelen lehetnek a Titán felszínén, vagy a felszínén jelenlévő metántavak mélyén.

Természetesen ez az élet metánra és hidrogénre kell, hogy épüljön, ami duplán egyedülállóvá teszi a létezését, szemben a földi szénalapú, oxigént lélegző élettel. A Titán vizsgálatát megnehezíti egyébként a vastag légkör, amin gyakorlatilag nem lehet átlátni.

Nemrégiben egy olyan dologra figyeltek fel, ami közvetett módon, de bizonyíthatja a metán alapú élet jelenlétét a bolygón, vagyis holdon.

Arról van szó, hogy az acetilénből jelentős hiányt mértek a légkörben.

Pedig a légkörének az összetétele éppen azt vonná magával, hogy acetilén többlettel rendelkezzen.

A tudomány korábban már bizonyította, hogy ez az összetevő ideális táplálék egy folyékony metánon alapuló élet számára, legalábbis elméletben.

Ha bebizonyosodna, hogy valóban létezik egy víztől eltérő alapú élet, az világszenzáció lenne. Egyfelől be bizonyosodna, hogy van a Földön kívül is élet, másfelől ez az élet metán alapú lenne.

Vagyis víztől teljesen független. Így az élet, és a földönkívüliek utáni kutatásainkat is alapjaiban kellene újragondolni, hiszen a víz jelenléte nem feltétel az élet létrejöttéhez.

Még sehol sem sikerült az élet ezen formáját észlelnünk, bár a Földön is léteznek olyan folyékony víz alapú mikrobák, melyek megélnek a metánban, vagy melléktermékként állítják elő azt.

Így minden esély megvan rá, hogy a közeljövőben élet nyomaira, primitív életformákra bukkanjunk a Szaturnusz holdján.

OSZD MEG másokkal!

tudomány hihetetlen biológia űrkutatás titán földönkívüli élet


Megtekintések száma: 35609





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet