Élettelen tájból varázsolt újra erdőt egy brazil házaspár – KÉPEK

2021. május 17., hétfő
A 90-es éveke eleje óta, több mint 129 millió hektárnyi erdőterület veszett oda és éves szinten egy Csehország méretű erdő pusztul el a világon, aminek a következménye katasztrofális a Föld jövőjére nézve. 

Egy brazil fotós és a felesége gondolt egy merészet és úgy döntöttek, hogy újjáélesztenek egy esőerdőt, amiből az évtizedek alatt egy kietlen és kopár sivatag lett.

Sebastiao Salgado és felesége, Lelia a 90-es évek elején tértek vissza arra a brazil farmra, ahol a férfi felnőtt. Sebastiao azonban megdöbbenve tapasztalta, hogy ott, ahol gyermekkorában egy esőerdő volt, gazdag állat és növényvilággal, visszatérésekor egy élettelen és kopár vidék fogadta őket.

Feleségének azonban az az ötlete támadt, hogy telepítsék újra az erdőt.

A világhírű fotós és felesége neki is láttak a munkálatoknak és az elmúlt 20 év alatt körülbelül 20 millió fát ültettek, aminek hatására újra egybefüggő erdő borítja a környéket. 

Az évek alatt az erdőbe az élet is visszaköltözött, hiszen újra megjelentek a vadonélő állatok, rovarok és a madarak is, vagyis az egész ökoszisztéma újjászületett. 

Elmondásuk szerint a területnek körülbelül a 90 százalékát sikerült rehabilitálniuk.

Sebastiao és Lelia a sikereken felbuzdulva egy kisebb szervezetet is létrehozott, az Instituto Terra-t.

A szervezet által közel 4 millió ültetvényt telepítettek újra és egyfolytában azon fáradoznak, hogy azokon a területeken, ahol az erdőket kiirtották vagy kipusztultak, újra az élő természet vegye át a hatalmat.

Több ilyen emberre lenne szüksége a Földnek.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen


Megtekintések száma: 53942

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet