​Életveszélyes víznyelők tuctajai jelentek meg a Horvát földrengés után

2021. március 7., vasárnap
Valami elindult a mélyben...?

Emberek ezrei félnek attól, hogy elnyeli őket a föld, miután több mint két hónappal ezelőtt erős földrengés rázta meg Horvátországot, melynek következtében mintegy száz víznyelő jelent meg.

2020. december 29-én a legerősebb földrengést regisztrálták Horvátországban. A Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű földmozgás közvetlenül 116000 embert érintett, főleg Petrinja, Sziszek és Glina városokban, valamint a körülöttük lévő vidéki területeken.

Több mint 35000 otthont és 4550 vállalkozást károsított meg az erős rengés és a számos utórengés, és öt halálos áldozatot követelt a pusztító természeti jelenség.

Most, a földrengés óta eltelt két hónap alatt az érintett területeken élő emberek a folyamatosan megjelenő víznyelők miatt aggódnak.

A földrengés epicentrumától mintegy 25 km-re fekvő Mečenčani faluban az emberek beszámolói szerint az első víznyelők két nappal a rengés előtt jelentek meg, de 10 nappal a természeti katasztrófa után 15 víznyelő keletkezett a faluban, valamint további 15 a környéken.

Tomo Medved, a december 29-i földrengés következményeivel foglalkozó munkacsoport vezetője a Horvát Rádiónak elmondta, hogy a kukuruzari önkormányzat területén a Petrinja környékén lévő víznyelők száma a múlt heti 40-ről több mint 70-re nőtt.

Mivel a víznyelők folyamatosan és elképesztő sebességgel bukkannak fel, a tudósok még esélyt sem kaptak a helyzet értékelésére. A zágrábi Bányászati, Földtani és Kőolajmérnöki Kar szakemberei tettek néhány ajánlást, de mivel gyakorlatilag mindenkinek veszélyben van az élete a területen, nehéz bárkinek felelősséget vállalni és megfelelő stratégiát kidolgozni.

"Ez most valóban egy nagy szám, nagy kiterjedésű, és szembe kell néznünk azzal a kihívással, hogy megoldást találjunk, hogy az itt élő emberek élete ne legyen veszélyben," - mondta Medved, hozzátéve, hogy a víznyelők közül sok családi házak közvetlen közelében jelent meg.

Mivel a december 29-i földrengés sújtotta területen még most is regisztrálnak utórengéseket, várhatóan újabb víznyelők jelennek meg, ezért a meglévők feltöltése jelenleg nem jelent megoldást. A hatóságok egyelőre evakuálják a leginkább érintett közösségeket, és ideiglenes lakóhelyeket létesítenek konténerházak formájában.

Az érintett területen dolgozó munkacsoport által megvizsgált lyukak némelyike több méter széles, a legnagyobbak átmérője 30 m. A legmélyebb közülük körülbelül 15 méter mély, de a legtöbb vízzel van tele, ami nagyon megnehezíti mélységük megbecsülését.

Bár egyes szakértők azt mondják, hogy ezen a karsztvidéken a víznyelők végül a földrengés nélkül is megnyíltak volna, a megjelenésük sebessége és puszta száma nagyon szokatlan.

Bár nem olyan ijesztőek, mint az óriási, tölcsérszerű lyukak, amelyek az orosz tundrán jelentek meg, a horvátországi víznyelők sokkal veszélyesebbek, mivel lakott területen bukkannak fel.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 36469

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet