Élhető lehet egy közeli bolygó

2017. január 21., szombat




A mindössze 14 fényévre lévő Wolf 1061c az élet számára tökéletes égitest, így talán élet is van rajta.

Csupán 14 fényévnyire van az a bolygó, melyet most életet sejtenek a tudósok. Pontosabban az élet kialakulásának lehetőségét, de ez magával vonná annak a lehetőségét, hogy már ki is alakulhatott rajta.

14 fényév kozmikus mércéhez mérve nem sok. Ha rendelkeznénk olyan technológiával, amivel fénysebességgel tudnánk közlekedni, akkor egy általunk küldött űrhajó 14 év múlva érné el a Wolf 1061c-t.

A planéta a lakható zónában helyezkedik el, saját csillaga körül keringve. Pont a megfelelő távolságban van ahhoz, hogy víz, és egyéb, az élet kialakulásához szükséges kémiai anyagok legyenek jelen a légkörében, és a felszínen.

Ha valóban van víz rajta, annak folyékony formában kell jelen lennie, és abban mikrobáknak kell élniük minimum, vagy pedig fejlettebb víz alatti életnek.

Egyes szakértők szerint legoptimálisabb esetben az sem zárható ki, hogy egy fejlettebb idegen faj élhet a bolygón. A kutatóknak túl nagy távolság ez, hogy közvetlenül figyeljék meg légkörét, de amint az elkövetkező évek fejlesztései lehetővé teszik majd, környezet, és légszennyezés jelei után fognak kutatni, ami előre vetítheti, hogy létezik-e fejlett civilizáció a bolygón.

Korábban úgy gondolták, hogy a planéta túl meleg légkörrel rendelkezik ahhoz, hogy tartósan fennmaradjon az élet rajta, de az új kalkulációk alapján közel sem olyan meleg, mint eddig gondolták.

Így elméletben valóban létezhet rajta biológiai aktivitás, de ezt a jövő erre irányuló kutatásai tudnák bizonyítani, vagy cáfolni.

Talán az is elképzelhető, hogy az élet alkalmazkodott egyes mostohább körülményekhez, és egy nagyon is ellenálló ökoszisztémával rendelkezhet.

A Földön is élnek olyan különleges fajok, mikrobiológiai entitások, melyek akár oxigén és víz nélkül is képesek létezni hosszú időn át.

A rejtélyes medveállatka például túléli az űrutazást is, és a nap gyilkos UV sugarait. Hozzá hasonló élőlényekkel tele lehetnek olyan bolygók is, ahol jelenleg elképzelhetetlennek tartanánk az életet.

Lehetetlen lenne odarepülni, a mai technológiával is több ezer évig tartana minimum. Vagy kifejlesztünk valamint, ami elég ígéretes ahhoz, hogy néhány évtized alatt odaérjen, vagy a megfigyelő berendezéseket forradalmasítjuk.

Sokan egyelőre rövidtávon inkább ez utóbbit látják a járható útnak.

Az utóbbi hónapokban több olyan komoly fejlesztés zajlott teleszkópokon világszerte, melyekkel képesek lesznek ezek az eszközök messzebbre látni.

Egy napon talán már képesek leszünk közvetlenül megfigyelni egyes távoli exobolygók felhőit. Ez alapján pedig már képesek leszünk arra következtetni, hogy van-e élet rajtuk.

tudomány idegen idegenek csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 49651





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet