Élhető világ van a Naprendszerünk közvetlen szomszédságában?

2017. november 19., vasárnap
Döbbenetes felfedezést tett az ESA!

Elképzelhető, sőt, a kutatások szerint egyre nagyobb annak a valószínűsége, hogy élet lehet azon a bolygón, amit az ESA nemrég felfedezett.

A bolygó alig néhány fényévnyire van, és életet megtartó oxigéndús atmoszférája lehet. Legalábbis a felfedezése óta a napokban megejtett kutatások és számítások ezt sem zárják ki.

Az égitest megfelelő távolságra kering a saját csillagától, és a pályája ciklusa is nagyságrendekben hasonlít a Földére.

Egyesek úgy vélekednek, hogy megtalálhattuk a Föld ikertestvérét.

Mások próbálnak óvatosabban fogalmazni, és azt mondják, hogy komoly megfigyeléseket és egyéb kutatásokat kell elvégezni ahhoz, hogy bármit is biztosra kijelenthessenek, de az eddigi dolgok nagyon ígéretesek.

A Ross 128 b a jövőben akár az emberiség számára is lakható otthon lehet - ha nem lakott már ebben a pillanatban is egy másik civilizáció által.

Ami a dolgot tetézi, hogy a Ross 128 felől érkeztek már több ízben furcsa jelek, melyeket nem tudtak a tudósok megmagyarázni. Éppen ezért egyesek szerint az sem elképzelhetetlen, hogy nem csak élet, de fejlett civilizáció is élhet abban a rendszerben.

Ezek persze akár természetes eredetű jelek is lehetnek, azonban semmi sincs kizárva.

A kutatók számára még kész rejtély a bolygó, és mivel mindösszesen 11 fényévnyire van, érdemesnek tartják rá, hogy kutassák, és kiderítsenek róla minél több mindent.

A jövő mélyűrbe szánt expedícióinak egyik potenciális helyszíneként jelölték meg.

A NASA és az ESA az utóbbi időben ugrásszerűen sok exobolygót fedezett fel.

A csillagászok évszázadok óta szeretnék tudni, hogy rajtunk kívül élnek-e még értelmes lények az univerzumban.

Az intelligens civilizációk számát egy egyszerű egyenlet, az ún. „Drake-formula” segítségével lehet a legjobban megbecsülni.

A NASA bolygóvadászának adatai azt mutatják, hogy a Tejútrendszerben több tízmilliárd földszerű bolygó lehet. 

Ha ezt a számot behelyettesítjük a Drake-formulába, azt kapjuk, hogy valahol néhány tízezer és több millió között lehet a galaxisunkban élő intelligens civilizációk száma.

OSZD MEG másokkal is! 

tudomány földönkívüliek nasa csillagászat űrkutatás univerzum


Megtekintések száma: 25430

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet