Elismerték: a tavalyi év a globális felmelegedés konkrét hatása volt

2016. december 17., szombat




Eddig is lehetett sejteni, hogy a tavalyi rekord melegnek számító év a globális felmelegedéssel függ össze, most azonban hivatalosan is elismerték, hogy ez már a klímaváltozás ténylegesen számlájára írható következmény volt.

Globális felmelegedés, és legmelegebb év

Emlékszünk még 2015-re? A pokoli nyárra, amikor rengeteg hőhullám, és aszály volt, nem csak nyáron, hanem a kora tavaszi időszak is fülledt, meleg volt.

Az idei évről már most is azt beszélik, hogy még melegebb volt, és még több rekord dőlt meg. Akárhogyan is, most végre hivatalosan is elismerték, hogy a tavalyi nem csak a legmelegebb év volt, de ténylegesen a klímaváltozás káros következményei miatt esett meg.

A tudósok 30 extrém időjárási jelenséget vizsgáltak meg, és 24-nél tapasztalták az emberi tevékenység okozta felmelegedés hatását, és ezek mind 2015-höz köthetőek.

Kimutatható bizonyíték

Az Egyesült Államok délkeleti részén, Kanadában, Európában, Ausztráliában, Kínában, Japánban, Indonéziában, Srí Lankán, a Csendes-óceán északi térségében, Indiában, Pakisztánban, Egyiptomban, Etiópiában és Afrikai déli területein mutattak ki többek között extrém időjárást.

Minden bizonnyal a magyarok is érezhették ezt a saját bőrükön is, ugyanis a 2015-ös év az országunkban is ténylegesen kiemelkedően melegnek bizonyult.

Volt itt minden. Indokolatlan időszakban bekövetkezett jégverés, vagy épp nyári meleget súroló december, néha pedig pokoli hideg. Fehér karácsonyról pedig már évek óta nem is álmodozunk.

Indokolatlan hideg folyamatok

Időnként néhány helyen olyan szokatlan lehűléseket, úgynevezett hideg folyamatokat is mértek, melyek az adott térségre nem jellemzőek. Sokak szerint ez is kifejezetten a globális klímaváltozás hatásait mutatja.

Többek között arról van szó, hogy Amerikában óriási havazások, heves és hideg viharok mentek végbe, de volt olyan is, hogy Nigériában volt felhőszakadás, ahol évek óta nem ment végbe ilyen esemény.

A jelentést készítő 116 szakember továbbá kimutatta, hogy a Csendes-óceán nyugati részén jellemző trópusi ciklonok megszaporodása és erősödése részben ugyancsak a klímaváltozással függ össze.

Mit hoz a 2017-es év?

Az idei, 2016-os év is sok szempontból döntött rekordot, és ha ez a tendencia folytatódik, akkor 2017 sem fog szűkölködni szokatlan időjárási anomáliákban, extrém időjárási viszonyokban.

Itt az a nagy kérdés, hogy ez meddig folytatódhat, mígnem olyan súlyos következményei lesznek, melyek még komolyabban érintik majd az emberek, és az egyes országok lakosságát.

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány alternatív tudomány globális éghajlatváltozás


Megtekintések száma: 41101





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet