Elképesztő: 10 év után virágzik a világ legritkább növénye!

2018. október 3., szerda
Csodálatos képek: ilyet lehet, hogy csak egyszer látsz majd az életben!

A helyiek körében Neelakurinji és Kurinji néven ismert virág csak Dél-India dombvidékein lelhető fel.

Legutóbb 2006-ban virágzott Kerala államban, most pedig az Eravikulam Nemzeti Park területén bontotta ki szirmait.

A virágok élettere az elmúlt évtizedekben beszűkült, a térségből több helyről eltűntek, mivel az akác- és eukaliptuszültetvények, a mezőgazdasági tevékenység és a turizmus megtizedelte azt a területet, ahol a Kurinji nőtt. Korábban a biológiai sokszínűségéről ismert Nyugati-Ghátok hegyvonulataiban virágzásuk idején bőségesen fellelhetők voltak 1500 méteres tengerszint feletti magasságon.

Egy januárban közzétett tanulmány szerint negyven év alatt majdnem 70 százalékkal csökkent a Kurinjinek is otthont adó füves részek aránya a Nyugati-Ghátokban. Ugyanebben az időszakban viszont 12-szeresére nőtt a faültetvények száma. A legnagyobb változást 1993 és 2003 között tapasztalták.

A természetvédők minden erejükkel azon vannak, hogy megóvják a virágot. 

Egy, a nyár folyamán tartott egyeztetésen elhangzott, hogy sürgetni kellene az indiai kormánynál, hogy hozzon létre még több nemzeti parkot az országban, így biztosítva megfelelő védelmet a különböző állat- és növényfajoknak.

A szakemberek hisznek abban, hogy a lilás kék virág újra elterjedhet a hegyekben, de ehhez először is vissza kell szorítani a növényeket is érintő kereskedelmi tevékenységet a térségben. 

Hozzátették: ha időt hagynak a „gyógyulásra”, akkor helyreáll a természet rendje.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 14021

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet