Elképesztő áttörés: fémmé sikerült alakítani a hidrogént

2017. január 28., szombat
Első ízben sikerült annyira "összepréselni" a hidrogént, hogy az megszilárduljon, és fémmé váljon.

Nem várt eredmények

Kétség sem fér hozzá, hogy nagy áttörésen van túl a fizika és kémia tudomány az utóbbi napokban. Ugyanis képesek voltak hidrogén gázból fémet készíteni.

A tudósok sem gondolták komolyan, amikor megpróbálták, mert csak elméleti modellejeik álltak rendelkezésükre, és azok is kétes eredményekkel kecsegtettek.

A Harvard Egyetemen történtek azonban minden képzeletüket felülmúlták a fizikusoknak és kémikusoknak.

Két kutató állította elő a különleges hidrogénből álló fémet, méghozzá úgy, hogy a hidrogén gázt a végsőkig megpróbálták összepréselni, összenyomni.

Olyan extrém mértékben sikerült ez, hogy akkora nyomásnak volt kitéve az anyag, mint ami a Föld legbelső magjában uralkodhat.

Fémmé vált hidrogén

A hirtelen, extrém nyomáson fémmé váló hidrogén jelenségét egyébként a tudomány már 80 évvel ezelőtt megjósolta, de senki sem tudta biztosra, hogy ténylegesen kivitelezhető-e.

Eredetileg Wigner Jenő és Hillard Bell Huntington voltak azok, akik úgy sejtették saját számításaik alapján, hogy igen is, lehetséges, hogy extrém körülmények között, ha minden tényező együtt áll, a hidrogén szerkezete képes megváltozni, és szilárd alakot ölteni.

A most létrehozott fémes és szilárd hidrogén attól függően válik folyékonnyá, vagy szilárdabb, rendezettebb szerkezetűvé, hogy milyen hőmérsékletnek, és mekkora nyomásnak volt kitéve, azaz mennyire volt "összepréselve".

Van benne potenciál

Óriási lehetőségek lehetnek ebben a technológiában. Új anyagformákat tudunk előállítani már meglévő anyagokból, és sokak szerint katonailag is remek felhasználási módjai lennének a most létrehozott hirdogén fémnek.

Mindemellett a nanotechnológiára is kedvezően hathat, és olyan nanobotok, vagy mikroméretű szerkezetek előállításában segíthet, melyeket eddig a jelenlegi anyagokkal, sokkal komplikáltabb volt megvalósítani.

Hogy a technológia hová fejlődhet, azt jól mutatják a mostani kísérletek. A kutatók hangsúlyozták, hogy még sok további kísérletre lesz szükség a technológia tökéletesítésére, de jó nyomon járnak.

tudomány fizika kémia


Megtekintések száma: 35717

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet