Elképesztő dolgot tesz a látásunkkal a kannabisz!

2017. november 9., csütörtök




A legújabb kutatások alátámasztják azt a korábbi gyanút, hogy a marihuána egyik jótékony hatásaként az emberi szem teljesen máshogy viszonyul a sötéthez. Ha kíváncsi vagy, hogy pontosan milyen hatással van a szemünkre, olvasd el a cikket!

A marihuánának ma már számos előnyét ismeri a tudomány, és nem véletlen az sem, hogy orvosilag is elkezdték az elmúlt években egyre komolyabban alkalmazni különféle gyógymódokként, különböző betegségek kapcsán.

Fontos tudni róla, hogy a legnépszerűbb illegális szer a világon. Egy füves cigaretta hatása általában perceken belül érezhető, a süteménybe sütött verzió kicsit lassabban fejti ki hatását.

A föld legelterjedtebb kábítószere számos betegségre kínálhat és kínál is gyógyírt. Az emberiség fokozatosan rájött, hogy kis mennyiségben, szabályozottan alkalmazva bizony nem csak kábít, hanem gyógyít is ez a remek szer.

Évek óta gyanítják, hogy a jótékony hatásai között ott van a szemre gyakorolt rendkívül pozitív hatása is. A kannabisz ugyanis képes javítani az emberi szem látási képességét, főleg éjjel.

A legújabb vizsgálatoknak éppen ezt sikerült alátámasztani. Vagyis a kannabisz gyakorlatilag képes éjjellátóvá változtatni a szemünket. Nagymértékben javítja azt, ahogyan láthatunk saját szemeinkkel a sötétben.

Több közvetett bizonyíték is utal arra, hogy a lehet kapcsolat a kannabisz és az éjjellátó képesség javulása között.

Jamaicában például több megfigyelés szerint a marihuánafogyasztó halászok jobban navigálnak a hajóikkal éjjel, hasonló változás figyelhető meg a hasisozó marokkói bányászok és halászok körében is.

Eddig nem tudták pontosan milyen mechanizmus során válik éjjellátóvá a szem, a szer fogyasztása közben. Azt hitték, hogy talán a szemeket mozgató izom lazul el, de a mostani friss kutatás szerint maga a szem lesz sokkal érzékenyebb a kannabisz hatására.

Ennek oka az lehet, hogy a THC gátolja egy bizonyos fehérje munkáját, és ez a fehérje nátrium-, kálium- és kloridionokat szállít.

Ezek az ionok határozzák meg az idegsejtek töltését. Összességében az derül ki a kísérletekből, hogy a kannabinoidok csökkentik a kloridion-koncentrációt a retinában, ezáltal pedig a retina érzékenyebbé válik.

A felfedezést a szem több betegségének gyógyításában is felhasználhatják majd, akár vak emberek látását is vissza lehet majd ily módon, egyfajta kombinált eljárással hozni, vagy nagyon rosszul látó emberek látásán lehet javítani majd.

OSZD MEG másokkal is4

tudomány egészség orvostudomány kannabisz


Megtekintések száma: 149827





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet