Elképesztő dolog derült ki a dinoszauruszokat kipusztító gyilkos aszteroidáról!

2017. május 16., kedd




Majdnem teles mértékben megváltozott volna az evolúció menete, és ebben komoly szerepe volt?

Azt szinte mindenki tudja, hogy régen, 65 millió évvel ezelőtt dinoszauruszok uralták a Földet. Ők voltak a domináns faj, és talán ők is maradtak volna, ha nem csapódik a Földbe egy óriási, több kilométeres átmérővel rendelkező aszteroida.

Ez a kataklizma ugyanis több trillió tonnányi kőzetanyagot és egyéb törmeléket lökött az atmoszférába.

Mindennek tetejében több ezer évre sötétségbe taszítva a bolygót. A Földi élővilág egy része már ebben a kataklizmában elpusztult, de sok állat az ezt követő években halt gyakorlatilag éhen.

Azonban az evolúció majdnem teljesen másképpen alakult. A kutatók ugyanis új számításokra alapozva megállapították, hogyha annak idején az aszteroida 30 másodperccel később, vagy korábban csapódik be, akkor a dinoszauruszok talán még ma is élnének, és egyeduralkodó faj lennének a bolygónkon.

Ebben az esetben ugyanis nagy valószínűséggel az óceánba hullott volna, ezzel pedig jóval kisebb pusztítást okozott volna, amit a dínók túlélhettek volna.

Ebben az esetben azonban nem lett volna esélye az emlősöknek az előretörésre evolúciós szinten.

Vagyis komoly esélye lett volna annak, hogy soha nem jön létre az emberiség sem.

Minderre a Yucatán-félszigeten található hatalmas aszteroida kráterben az elmúlt hónapokban végzett mélyfúrások során hozott eredmények alapján jutottak.

A gyilkos aszteroida nagyon gazdag volt kénben, és állítólag egy kénes felhő vette körül az űrben, miközben a Föld felé haladt.

Rengeteg szulfát jutott a légkörbe, ami nagyon erősen mérgező volt. Eleve ez sem történhetett volna meg egy óceánba csapódás esetén - állítják a kutatók.

Persze ezen a mai tudósoknak már kár elgondolkodniuk, de azért abba érdekes belegondolni, hogy egy ilyen apró szerencsének köszönhetjük, hogy itt vagyunk.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány dinoszauruszok őshüllők evolúció globális kataklizma


Megtekintések száma: 152812





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet