Elképesztő! Élet lehetett egykor a Vénuszon?

2016. augusztus 9., kedd




Akármennyire is hihetetlen, de a tudósok szerint elképzelhető, hogy a Vénuszon korábban élet volt. Mindezt az új eredményekre hivatkozva állítják. Sűrű légkör, és víz borította. Elképzelhető vajon az is, hogy mikrobák, baktériumok is megtelepedtek rajta? vagy akár magasabb rendű civilizációk is? Erre utalhatnak a felszínen fellelhető, mesterséges eredetű anomáliák is.

A Vénuszról legvadabb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy valaha is kapcsolatba hozzák bármilyen kontextusban az élet lehetőségével.

Pedig éppen ez a helyzet, ugyanis

a NASA Goddard Institute kutatói szerint a bolygó az ősi időkben olyan volt mint a Föld: folyékony víz borította felszínét, és sűrű légkörrel rendelkezett.

Azt elég sokan sejtik, hogy egy akkora helyen, mint a világűr, nem valószínű, hogy magunk lennénk, mint értelmesnek nevezett életforma. A legtöbben a távolban keresik a valaha volt élet nyomait, az ősi maradványokat, letűnt vagy még élő civilizációk, biológiai élet nyomait.

venusz

Ám meglehet, hogy csupán pár százmillió évvel ezelőtt hozzánk viszonylag közel is volt némi élet.

A Vénusz a tudomány mai állása szerint élhetetlen. Közelebb van a Földhöz mint a Mars - nem mintha ez a dolog önmagában jelentene valamit - a

klímája teljesen életidegen a maga 460 fokos hőmérsékletével, csonttörő barometrikus nyomásával,

és akkor a vulkánokat még meg sem említettük.

Régen élet is lehetett rajta

A NASA kutatói most azt állítják, hogy régen, az ősi időkben, több millió év távlatában élet lehetett a tűzforró bolygón. Ennek lehetőségét körülbelül 750 millió évvel ezelőttre datálták.

venusz-furcsa-dolgok-a-felszinen Furcsa dolgok a Vénusz felszínén... Vannak akik szerint még ma is van élet a bolygón, míg mások szerint a valaha volt ősi élet nyomait lehet felfedezni a felszínen.

Ekkor a bolygó klímája még egészen elviselhető volt, a légköre is megfelelő összetételű lehetett ahhoz, hogy kialakuljon rajta az élet annak ellenére, hogy ennyire közel van a naphoz.

A Földhöz hasonlóan folyékony víz borította a felszínt, melyben élőlények fejlődhettek ki.

A kutatások szerint ezek a kedvező feltételek több milliárd évig fennálltak, tehát ha a kedvező környezet ilyen hosszú ideig adott volt, nagy a valószínűsége, hogy valamilyen szintű élet kialakult a Vénuszon.

venusz-fold

Tény, hogy 40%-al erősebb a beérkező sugárzás a naphoz való közelség miatt, mint Földünkön, azonban ez még mindig a határán van annak, amit még élhetőnek definiálunk.

A többnyire szén-dioxid alkotta atmoszférában az üvegházhatás elég szélsőségesen nyilvánul meg, a sűrű felhőzet pedig a beérkező napfény 70 százalékát visszatükrözi az űrbe, éppen ezért a Vénusz a második legfényesebb objektum az esti égbolton, a Hold után.

Még mindig lehet víz rajta

Az még nagy kérdés, hogy jelenleg van e víz rajta. A tudósok ebben a kérdésben nem osztanak egyértelmű álláspontokat, azt azonban sokan valószínűnek tartják, hogy egy csekély mennyiségű folyékony víz még most is jelen lehet az égitesten.

Az új mérések alapján létrehozott prehisztorikus modellből kiderült, hogy egykoron a felszínen nagyjából 11 és 35 °C körüli hőmérséklet uralkodhatott, ami nagyon hasonlatos bolygónk klímájához.

foldbolygo-2

Ugyanakkor azt figyelembe kell venni, hogy ebben az egészben elég sok a “ha”, és HA azt vesszük, hogy a fiatal bolygók gyorsabban forognak, akkor az évmilliárdokkal ezelőtti Vénusz a modell szerint akár 56 fokos is lehetett, ez pedig eléggé határeset az élet kialakulását tekintve.

Élet nyomai, fosszíliák a Vénuszon

Egyesek még ennél is tovább mennek, és azt állítják, hogy korábban magasan fejlett - értsd ókori technológia - élet is lehetett a felszínen.

Ez nem puszta science-fiction, hanem teoretikus eszmefuttatás, melyet több Vénusz-kutató csillagász és űrkutató támogat.

venusz-rejtelyes-felszini-anomaliak Szintén a Vénusz felszínén talált fél-diszkosz alakú tárgy. Túl szabályos ahhoz, hogy a természet formálja. Olyan, mintha egy eltört eszköz lenne, vagy egy fosszília.

Szerintük nagyon is lehetséges, hogy hajdanán kifejlődött a bolygón

az élet, és eljuthatott egy fejlettebb evolúciós szintre, amikor a rajta élők már képesek voltak kőből készült komplexumokat, műemlékeket, piramisokat emelni.

Dómokat, és derékszögű objektumokat is észre lehet venni a Vénusz felszínéről készült műholdas felvételeken. És mint annyiszor említettük már, a természet aligha dolgozik derékszögekkel.

venusziak

Vannak, akik még ettől a ponttól is bátrabban azt állítják, hogy az őskorban az emberiséget Vénuszról jött idegenek látogatták. Nyomós okuk volt rá, ugyanis bolygójuk - a Vénusz - lassan élhetetlenné vált, ezért hatalmas, kozmikus bárkákba szálltak, és elkezdtek vándorolni a csillagok között.

A Földön még tettek egy kitérőt, és ősi tudást adtak az emberiségnek, majd végleg továbbálltak az űr messzeségébe azzal az üzenettel, hogy egy napon még visszatérnek.

Hogy ez mennyire igaz, az vitatható, ugyanakkor eltagadhatatlan az is, hogy rengetegen hisznek ma abban, hogy az ősi időkben különféle idegenek látogatták bolygónkat, és így minket is.

Egyre több olyan lelet kerül elő, melyek azt bizonyítják, hogy sokkal cifrább múltunk van, mint azt álmunkban gondolni mertük volna.


Megtekintések száma: 6904





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet