Elképesztő: ez módosíthatja a szavak jelentését beszéd közben!

2017. március 23., csütörtök
A kommunikáció egy rejtett fegyverét vizsgálták, volt nem kis meglepetés.

A trieszti International School for Advanced Studies (SISSA) tudósai szerint a kézgesztusok kommunikációban való alkalmazása mélyen belénk van kódolva.

A kutatóknak sikerült bizonyítaniuk, hogy a beszéd közbeni mutogatás módosíthatja az elhangzott szavak jelentését. A szakértők szerint a gesztusok és a szavak valószínűleg egy közös kommunikációs rendszert alkotnak, ami segít megértetni magunkat másokkal.

A politikusok gesztusokat alkalmaznak beszédeik közben, sokan pedig vállrántásokkal vagy kézmozdulatokkal igyekeznek mondanivalójukat erősíteni. A legfrissebb kutatások szerint a gesztikulálás a nyelvünk részét képezi, és komolyan befolyásolja a szavak jelentését és értelmezését.

"Elsősorban arra voltunk kíváncsiak a kutatás során, hogy az emberek miért képtelenek nyugton maradni beszéd közben - nyilatkozta Dr. Marina Nespor, a SISSA idegtudományi szakértője - Valószínűnek tartom, hogy a gesztusok és a szavak egy közös kommunikációs rendszert alkotnak, ez pedig elősegíti a mondanivalónk átadását.

Az emberi kommunikációban a hang önmagában nem elég: szükség van még a felsőtestre, a kézmozdulatokra és a mimikára is."

Dr. Nespor és Dr. Alan Langus elsősorban a prozódiát tanulmányozták a vizsgálataik során. A prozódia az intonáció és a beszédritmus segítségével lehetővé teszi az egyes mondatok különböző értelmezését. A tudósok szerint a prozódiába mindenképp bele kéne számítani a kézmozdulatokat és más gesztusokat is, mivel ezek segítik az üzenetátvitelt.

A kísérleteik során a kutatók megkértek 20 olaszul beszélő önkéntes, hogy hallgassanak meg pár kétértelmű mondatot, majd nézzenek meg ezekről egy-egy videót is, amin a beszélő látható, amint kimondja a mondatot. A gesztusok egy része erősítette a mondat előzőleg értelmezett mondanivalóját, a többi azonban inkább valamilyen más értelmet sugallt.

Ez is bizonyítja tehát, hogy a gesztusok milyen jelentősen hozzájárulhatnak az értelmezéshez, és milyen komolyan módosíthatják egy-egy mondat és kifejezés értelmét.

A kutatás részletes leírása a Frontiers in Psychology című tudományos szaklapban olvasható

Forrás: news.noinetcafe.hu

érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 152274

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet